in

Fizička aktivnost je neophodna za zdravlje

Svaki vid vežbanja je od velike koristi za očuvanje zdravlja. Osim toga što popravlja raspoloženje i utiče na održavanje telesne težine, fizička aktivnost može da vam popravi kvalitet života. 

Zahvaljujući redovnom vežbanju osećaćete se neuporedivo bolje, imaćete više energije, i što je najvažnije, poboljšaćete imunutet. Fizička aktivnost poboljšava funkciju srca i kontroliše nivo šećera u krvi čime se smanjuje rizik od dijabetesa. Poboljšava snagu i koordinaciju mišića, smanjuje nivo napetosti i eliminiše stres.

Fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju i rad srca 

Redovna fizička aktivnost ojačava mišiće i dovodi do izdržljivosti. Zahvaljujući vežbanju, tkivo se snabdeva kiseonikom i hranljivim materijama, usled čega dolazi do efikasnijeg funkcionisanja kardiovaskularnog sistema. Bavljenje fizičkim aktivnostima doprinosi boljoj cirkulaciji. 

Tokom intenzivnog treninga, srce počinje brže da pumpa, čime se poboljšava ukupan protok krvi. Time se sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova i smanjuje se rizik od nastanka tromboze. Bavljenje bilo kojim vidom fizičke aktivnosti dovodi do normalizacije krvnog pritiska. Savet lekara, posebno osobama koje imaju problem sa hipertenzijom, jeste svakodnevno vežbanje.  

Redovnim vežbanjem jačaju mišići i kosti 

Bez obzira na to da li je u pitanju bavljenje sportom ili rekreativno vežbanje, to je najbolji način za pravilno formiranje mišića. Bavljenje sportom dovodi do jačanja mišića, kao i do njihovog zajedničkog rada, poznatijeg kao neuromuskulatorno programiranje. Zahvaljujući vežbanju, sagorevaju se masti, a dobija se čista mišićna masa. Svakako, da biste to postigli bitno je da izaberete sportove koji uključuju pokrete većine mišićnih grupa. 

Pored toga što doprinosi jačanju mišića, redovna fizička aktivnost doprinosi i jačanju kostiju. Zapravo, pomaže izgradnju kostiju kao i očuvanju koštane mase. Starenjem se gustina kostiju smanjuje, a zahvaljujući redovnom vežbanju kosti postaju jače. Konkretno, trčanje opterećuje kosti, koje da bi izdržale napor postaju gušće i prilagođavaju se. Brojne studije su dokazale da je fizička aktivnost neophodna kako bi se kalcijum ugrađivao u kosti, a gubitak minerala iz kostiju usporavao. Ukoliko u najmlađem uzrastu počnete da se bavite fizičkim aktivnostima i redovno ih upražnjavate, budite sigurni da ćete sprečiti pojavu osteroporoze u poznom životnom dobu. 

Vežbanje jača imunitet i predstavlja prevenciju gojaznosti 

Zahvaljujući redovnoj fizičkoj aktivnosti naš organizam postaje imun na mnoge bolesti. Tokom intenzivnog treninga, znojenjem se oslobađaju toksini iz organizma. Takođe, porast telesne temperature smanjuje šanse za razvoj bakterija. 

Gojaznost je problem koji sa sobom nosi rizik od hipertenzije i srčanih bolesti. Najbolji način da se rešite gojaznosti je bavljenje sportom. Preporučuju se intenzivne fizičke aktivnosti, kao i redukovana ishrana, kako bi se utrošile suvišne kalorije. 

Vežbanjem se oslobađate stresa

Ubrzan način života neminovno dovodi do svakodnevnog stresa, što dovodi do napetosti u mišićima vrata, ramena kao i do nesanice. Vežbanje će vam pomoći da opustite mišiće i oslobodite se napetosti. Ne samo da ćete se osloboditi napetosti u mišićima već ćete se osećati rasterećenije, opuštenije i zadovoljnije. Ako ste se nekada zapitali kako održati mentalno zdravlje, odgovor je – redovnim vežbanjem. 

Koje fizičke aktivnosti poboljšavaju zdravlje?

Istraživanja koja su rađena, pokazala su da je za očuvanje zdravlja potrebno kombinovati vežbe izdržljivosti, snage, ravnoteže i savitljivosti. Svaka od ovih vežbi ima različite prednosti. Izvođenje jedne vrste vežbi može poboljšati vašu sposobnost da sa lakoćom radite druge vrste vežbi. 

Vežbe izdržljivosti

Vežbe izdržljivosti ili aerobne vežbe povećavaju broj otkucaja srca i snabdevanje tela kiseonikom. Zahvaljujući ovim vežbama poboljšavate kondiciju, ali istovremeno poboljšavate rad srca, pluća i krvotoka. U ove vežbe se ubrajaju: hodanje, trčanje, aerobik, ples, plivanje, biciklizam…

Vežbe snage 

Ove vežbe su veoma važne za jačanje mišića i kostiju, jer je mišićna snaga od velike važnosti za kvalitet života. Ovaj vid vežbanja podrazumeva sklekove, čučnjeve, dizanje tegova…

Vežbe ravnoteže

Vežbe za poboljšanje ravnoteže su posebno značajne za starije osobe. Preporučuju se naizmeničan hod na prstima i peti, stajanje na jednoj nozi, meditacija u pokretu (Tai Chi), pilates, joga…

Vežbe savitljivosti

Vežbe savitljivosti su veoma značajne, bez obzira u kom životnom dobu se nalazite. Preporučljive aktivnosti koje poboljšavaju savitljivost su vežbe istezanja leđa, nogu, zglobova…

Nikada nije kasno da počnete sa vežbanjem ukoliko niste do sada stvorili tu naviku. Bez obzira na godine, uvek možete pronaći aktivnosti koje odgovaraju vašoj trenutnoj kondiciji i potrebama. 

Kako biste očuvali ili poboljšali zdravlje, preporučljivo je svakodnevno najmanje pola sata fizičke aktivnosti umerenog intenziteta, što uključuje 10 minuta zagrevanja pre početka i 10 minuta opuštanja nakon završetka vežbanja. 

Dobrobit od fizičkE aktivnosti je višestruka, u šta ćete se i sami uveriti već nakon nedelju dana redovnog vežbanja. 

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Comments

0 comments

Sta Vi mislite?

0 points
Upvote Downvote

Motivacija za učenje

Maske za lice, da ili ne