in

Kako renovirati porodičnu kuću – praktični saveti

Kupiti stan, sazidati novu ili renovirati staru porodičnu kuću? Ovo pitanje mnogi postavljaju sebi ili svojim bliskim prijateljima tražeći od njih savet.
Renoviranje kuće nameće potrebu za odličnom organizacijom, dobrom finansijskom situacijom i donošenjem važnih odluka. Vrlo je bitno detaljno razraditi plan i obaviti određene pripreme, kako bi se renoviranje završilo u planiranom roku.
Postoji mnogo detalja na koje treba obratiti pažnju, a najvažnije je naći dobrog izvođača radova i dogovoriti se o svemu. Ako je vaša stara porodična kuća na dobroj lokaciji i za nju vas vežu samo lepe uspomene iz detinjstva, treba to iskoristiti i od nje napraviti dom u kojem ćete uživati. 

Kada dobijete potrebne građevinske dozvole, na izvođaču radova je da se drži određenih pravila i vaše dvorište koje će neko vreme postati gradilište obezbedi po svim propisima. Ovo podrazumeva da oko kuće mora biti postavljena zaštitna ograda, a  na samom ulazu u dvorište gradilišna tabla. Ovo je obavezan znak za sva gradilišta, bilo da se radi o novogradnji ili renoviranju postojećih objekata. Gradilišne table su od velikog značaja za bezbednost prolaznika i informisanje o aktivnostima na gradilištu. Tabla sadrži informacije kao što su: podaci o firmi koja je izvođač radova, kontakt telefon za eventualna pitanja, informacije o građevinskim dozvolama, upozorenje o mogućim opasnostima za prolaznike.

Renovirajnje spoljašnjeg dela kuće

Spoljašnost kuće podjednako je bitna kao i njena unutrašnjost. Ovo ne podrazumeva samo njen konačan izgled, već i ono što je bitno za kvalitet života. Pored estetskih promena, potrebno je uraditi termoizolaciju spoljnih zidova. Ona predstavlja ojačanje ovih zidova kako bi se u prostoru održavala toplota tokom zime, ali i određena temperatura tokom vrelih letnjih dana kada rashlađujemo unutrašnji prostor. Termoizolacija je vrlo bitna, a izvodi se postavljanjem stiropora određene debljine, tačnije njegovog lepljenja za spoljašnje zidove. Pre samih radova, na vama je da donesete odluke o tome koju debljinu stiropora želite, kao i o izgledu same fasade.

Izbor adekvatne stolarije za kuću

Pre samog renoviranja važno je obratiti pažnju na izbor stolarije koju ćete postaviti. U poslednje vreme često se postavlja PVC stolarija, a njena ugradnja je vrlo jednostavna. Ova vrsta stolarije je savremeno rešenje i daje odlična izolaciona svojstva, a boja ramova za prozore i vrata može biti različita. Naravno, možete izabrati neku drugu vrstu stolarije kao što je drvena ili aluminijumska.

Renoviranje unutrašnjosti kuće

Kada ste konačno zadovoljni planom spoljnih radova, osmislite unutrašnjost svog doma. Ovo se ne odnosi samo na boju zidova, već i na postavljanje nekih pregradnih zidova ili eventualno rušenje postojećih. Kada je uređenje zidova u pitanju, danas se dosta ljudi odlučuje za tapete. One odlično izgledaju u hodnicima, spavaćoj sobi ili dnevnom boravku. Izrađuju se u različitim dezenima i veličinama. Nekada je dovoljno okrečiti ostale zidove nekom neutralnom bojom, a  jedan ukrasiti tapetama koje će privlačiti pažnju. Ostaje vam da birate pločice, podove i odlučite se za nameštaj po vašoj želji. Prostor treba urediti da bude udoban, prijatan za boravak, moderan i funkcionalan. Bitno je da budete zadovoljni svakim detaljem, zato dobro razmislite prilikom konačnog izbora. Kvalitetan nameštaj trajaće duže, zato je bolje uložiti više sredstava u komade nameštaja kao što su ležajevi, garderoberi, stolovi. Ušteda može biti velika ako već posedujete nameštaj koji se može prefarbati i obnoviti.

Renoviranje često ume biti mukotrpno, dugotrajno, čak i neizvesno. Mnogo toga zavisi od drugih ljudi, vremenskih prilika i nepredviđenih troškova. Ozbiljan je poduhvat renovirati veliku kuću, ali ništa ne mora biti komplikovano uz dobru organizaciju i provereno dobre majstore. Deo renoviranja u kojem možete biti kreativni  je onaj kada su svi veliki radovi završeni pa ostaje da svom domu date lični pečat. Ovo podrazumeva postavljanje slika i dekoraciju prostora po vašem ukusu. Kada sve završite, ostaje vam da uživate u vašoj staroj, a sada novoj kući, gde počinjete sledeći period života.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Comments

0 comments

Sta Vi mislite?

0 points
Upvote Downvote

Ako vam se lavabo stalno puni vodom dok se umivate, onda treba da uradite ovo

Gimnastika kao temelj fizičkog i mentalnog razvoja: Ključne prednosti za najmlađe