in ,

Gubitak motivacije – da li lako odustajete?

Da li spadate u grupu ljudi koji lako odustaju? Da li imate sjajne planove koje nikada niste uspeli da realizujete? Ukoliko ste se prepoznali u ovim redovima, onda sigurno znate da je u pitanju gubitak motivacije. Zašto dolazi do toga? Gde nam se to motivacija gubi? Čitanje ovih redova će vam pomoći da prevaziđete gubitak motivacije i stignete do cilja.

Gubitak motivacije nije isto što i lenjost. Pre se može povezati sa nedostatkom discipline i istrajnosti nego sa lenjošću. Motivacija je nešto što nas pokreće. Nešto što nam daje dodatnu snagu kako bismo došli do cilja. Naravno da motivacija nije neiscrpna. Motivacija dolazi kao produkt unutrašnjih želja i potreba tako da na gubitak motivacije utiču naše negativne emocije i misli. Kako biste izbegli gubitak motivacije donosimo vam neke smernice.

 Važno je da jasno definišete cilj

Razlika je između poželeti nešto i čvrsto želeti tj. biti istrajan u odluci da uspeš. Pre nego postavite cilj potrebno je „porazgovarati sa samim sobom“ šta je to što stvarno želimo? Da li je to u skladu sa našim vrednostima? Uvek kada se ponašamo u skladu sa svojim vrednostima bićemo ispunjeniji i zadovoljniji. Ukoliko postavimo cilj koji je u suprotnosti sa onim što smatramo ispravnim, ma koliku dobit imali od njega teže ćemo ga ostvariti. A verovatno ga uopšte nećemo ostvariti. S obzirom da ćemo imati unutrašnji konflikt odugovlačićemo sa ostvarenjem cilja. To je način da do njegovog ostvarenja nikada ne dođe.

Cilj mora biti izazovan kako bi bio motivišući. Ostvarenje takvog cilja ispuniće nas entuzijazmom i srećom. To nikako ne znači da treba zapostaviti one ciljeve koje smatramo manje bitnim. Ostvarenje i najmanjih ciljeva dovodi do povećanja samopouzdanja i do želje da se uspe i na drugim poljima.

Neka vaši ciljevi budu realni 

Vodite računa kada postavljate ciljeve da oni moraju biti realni i ostvarivi. U suprotnom svaki nerealan cilj dovodi do pada motivacije. U tom slučaju gubitak motivacije je neminovan i za postizanje realnih ciljeva. Razlika je između cilja koji je teže ostvariti i cilja koji je nedostižan. Vodite računa da ne upadnete u zamku. Kako biste uspeli da ostvarite postavljeni cilj, veoma je važno da odredite neki vremenski okvir. Postavite sebi neki realan rok do kada ćete doći do cilja. Ukoliko nemate vremensko ograničenje može se lako desiti da nikada ne dođete do cilja. U tom slučaju lako se može desiti da sve druge obaveze imaju primat u odnosu na cilj koji želite postići.

Verujte u sebe i u ono što radite

Velika greška koju mnogi prave u ostvarenju ciljeva je upravo ta što slušaju mišljenja sa strane. To nikako ne znači da ne treba poslušati mišljenje nekog ko je uspeo u tome čemu težite. Mišljenje stručnjaka ili nekog ko ima sličan način razmišljanja kao vi. Ali ukoliko se poznanici, uža i šira rodbina nađu pozvani da vam dele savete koji vas obeshrabruju to će nesumnjivo dovesti do gubitka motivacije. Vrlo verovatno je da su njihovi saveti dobronamerni, ali ne zaboravite da njihov put nije i vaš put. Ukoliko budete slušali savete sa strane to će vas obeshrabriti, tako da do ostvarenja cilja nikada neće doći. Umesto što biste rasipali energiju tražeći mišljenje ili potvrdu drugih, bolje je da se usresredite na postizanje cilja.

Vizuelizacija korak bliže ka uspehu

Vizuelizacija je mašta. Setite se samo koliko ste kao mali maštali, verovatno najčešće pre spavanja. Tokom vremena pod teretom života ta sposobnost je nepravedno zapostavljena. Uveče pre spavanja maštajte. Vizualizujte ono što želite da ostvarite. Psiholozi kažu da je najbolji način vizuelizacije zamišljati bioskopsko platno i na njemu sve ono što želite da ostvarite. Važno je da u proces vizuelizacije budu uključena sva čula jer se na taj način postiže bolji efekat. Ono što je sigurno a to je da ćete lakše utonuti u san. Ukoliko redovno primenjujete vizuelizaciju pre spavanja, istraživanja su pokazala da ćete se buditi raspoloženiji i vedriji. Na taj način će vam postavljen cilj biti stalno u mislima, a samim tim neće doći do gubitka motivacije.

Pažljivo birajte svoje okruženje

Izreka „S kim si, onakav si“ datira od davnina. I uvek kada dublje razmišljamo o njoj shvatimo koliko ima istine u tim rečima. Ukoliko stremite ka postizanju nekog cilja okružite se uspešnim ljudima. Njihovo društvo će vam svakako više prijati nego drštvo nekog ko se neprestano žali i jadikuje nad svojim životom. Učite od uspešnih i ne stidite se da pitate sve što ne znate. To je najbolji način da naučite. Ne dozvolite da vaš ego zaseni vašu radoznalost ili želju za napredovanjem.

Nadamo se da će vam ove smernice pomoći ukoliko ih se budete pridržavali uvek kada dođe do gubitka motivacije. Uvek kada vam se učini da treba da odustanete od postavljenog cilja, setite se da ni jedan uspeh ne dolazi preko noći. Svakom od njih su prethodili dugi sati, dani ili čak meseci i godine do konačnog ostvarenja. I kada vam se čini da vam ponestaje motivacije, ne zaboravite da imate samo jednu opciju. A to je, nema odustajanja!

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Comments

0 comments

Sta Vi mislite?

1 point
Upvote Downvote

Promene u životu i kako doći do njih?

vrt sa začinskim biljem

Napravite vrt sa začinskim biljem koji ćete obožavati