in

Ako vam se lavabo stalno puni vodom dok se umivate, onda treba da uradite ovo

Zapušen lavabo izgleda jako ružno i aljkavo, ali je i nefunkcionalno ukoliko dolazi do preteranog zagušenja lavaboa. Otpušavanje lavaboa tada postaje vaš prioritet jer u suprotnom ećete moći da ga koristite zbog stalnog prelivanja vode i potencijalne poplave.

Zbog čega se zapušava lavabo?

Lavabo se zapušava kada u cevima dođe do zastoja odnosno stvaranja tzv. čepa koji sprečava da voda prolazi kroz odvod i ona se vraća nazad kroz slivnik, zbog čega se lavabo puni i postoji mogućnost da se on preliva.

Po istom principu se dešavaju i zagušenja wc šolje, kade, sudopere. Voda se zadržava i ne otiče zbog manjeg ili većeg zagušenja.

Šta možemo da uradimo da se lavabo više ne zapušava?

Na prvom mestu je važno da znamo šta dovodi do zagušenja lavaboa, tada otpušavanje lavaboa postaje mnogo jednostavnije.  Ako se lavabo zapušio to znači da ga niste redovno održavali, pre svega se misli na redovno čišćenje slivnika ali i na izbegavanje nepoželjnih naslaga koje se stvaraju u cevima usled prolaska ostataka koji u mešavini sa vodom stvaraju naslage.

Šta nikako ne sme da prolazi kroz slivnik lavaboa?

Kako biste trajno rešili problem zapušenog lavaboa, morate znati koji su uzroci zagušenja. Oni se često kriju u našim lošim svakodnevnim navikama, pre svega u nedovoljnom čiščenju lavaboa, zbog čega svi ostaci sapuna, paste za zube, dlaka posle češljanja mogu propasti u lavabo i u kontaktu sa vodom napraviti naslage koje vremenom mogu potpuno zapušiti cev.

Takve naslage se lepe za zidove cevi i vremenom postaju sve deblje a otvor za prolaz vode je sve manji i uži, sve dok se u potpunosti ne zatvori. Tada se voda vaća nazad u lavabo jer ne može proči kroz cev. Sve ove promene najčešće se ne dešavaju preko noći već mesecima i zato mogu proći neopaženo.

Otpušavanje lavaboa je tada jedino rešenje, kada voda više ne može da pronađe svoj put.

Tako da je najvažnije da ne dozvolimo svim ovim ostacima da prodru u većoj količini kroz slivnik, jer tako sigurno stvaramo tvrdokorne naslage u cevima koje ćemo morati da saniramo. Mnogi ne znaju da i ulja od kuvanja i talog od kafe ne smemo bacati ni u jedan odvod, pa ni u lavabo, jer i oni mogu izazvati zagušenje. Sve što je gusto u kontaktu sa vodom stara teške naslage i štetno je kako za cevi tako i za zagušenje.

Na koji način se radi otpušavanje lavaboa?

Otpušavanje lavaboa može se raditi na nekoliko načina. Ukoliko zagušenje nije veliko možete probati sa ručnim odgušenjem uz pomoć vacuum gume koju imate u svojoj kući ili nekim drugim alatom. Ovo može biti uspešan način ako je urok u nekom predmetu koji se zaglavio u cevima i koji bi trebalo izvaditi. Takođe, ako naslage nisu velike, moožete upotrebiti i prirodni rastvor koji ćete sipati u lavabo i tako ukloniti nečistoće. Napominjemo da je ovo moguće samo ako naslage nisu prevelike, jer u slučaju teškog zagušenja, problem se može rešiti samo mašinskim putem.

Šta je mašinsko odgušenje?

Mašinsko odgušenje je najefiikasniji način za otpušavane lavaboa. Mašinsko otpušavanje se koristi i kod drugih sanitarija za otpušavanje wc šolje, kade, sudopere. Ovaj metod podrazumeva korišćenje specijalnih mašina za detaljno odgušenje i ispiranje naslaga. Te mašine mogu biti mašine pod pritiskom, woma vozila, elektro sajle.

Osnovna prednost ovakvog načina odgušenja je što je je ovo najtrajniji metod i podrazumeva potpuno ispiranje svih naslaga iz cevi.

Da li je zagušenje lavaboa uvek naša krivica?

Ponekad se desi da se zapuši lavabo jer e došlo do težeg zagušenja na nivou cele kupatilske vertikale ukoliko živite u zgradi. Tada je moguće da je zagušenje nastalo kod komšije i da zbog toga može doći do zagušenja svih odvoda dok se ne otkloni kvar. Zato će vam biti potreban profesionalni vodoinstalater, koji će zajedno sa posebnim alatima za detekciju ispitati mesto zagušenja  i sa timom vodoinstalatera ukloniti kvar.

Šta bi trebalo da radite nakon što se uradi odgušenje lavaboa?

Nakon što je odgušenje lavaboa gotovo, trebalo bi da se pridržavate određenih pravila i da znate šta bi trebalo da radite, a šta ne. Dolazak vodoinstalatera i profesionalno odgušenje neće biti dovoljno ako vi nastavite sa bacanjem ostataka u lavabo i neadekvatnim održavanjem. Ukoliko nastavite sa lošim navikama do zagušenja će ponovo doći i zato je važno da znate šta dovodi do zagušenja.

 Kada se zagušenje već dogodi izaberite ovlašćeni servis koji ima službu za hitne intervencije i radi 24 sata/7 dana u nedelji a koji ima tim vodoinstalatera koji može brzo da izaže na teren i koji vam može obezbediti garanciju i račun za sve usluge. Potražite preporuku od prijatelja i pogledajte recenzije na Guglu. Uvek izaberite servis koji radi većinu usluga koje su vam potrebne. Tako ćete imati pouzdan servis na koji ćete moći da se oslonite u svakoj situaciji

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Comments

0 comments

Sta Vi mislite?

0 points
Upvote Downvote

Zdrava ishrana za bolji imunitet: Ključni nutrijenti koji jačaju otpornost organizma

Kako renovirati porodičnu kuću – praktični saveti