in

Gimnastika kao temelj fizičkog i mentalnog razvoja: Ključne prednosti za najmlađe

Rani razvoj dece je najvažniji period u njihovom životu i zato je važno da u tom  periodu obratimo pažnju na njihovo odrastanje, okolnosti u kojima odrastaju, način na koji provode svoje vreme, kao i sve ono čemu ih učimo. Budući da dete usvaja najvažnije lekcije do svoje pete godine i uči o svetu oko sebe, detinjstvo ali i najraniji uzrast, sve do punoletstva su veoma važni za formiranje njihove ličnosti na svim nivoima.

Ovde pre svega mislimo na mentalni i fizički razvoj, čije se osnove kreiraju od prvog dana života, a svaki sport pa i gimnastika u tome jako pomaže.

Kada pričamo o sportu, gimnastika je jedan od najboljih izbora jer daje izvanredne benefite i doprinosi mentalnom i fizičkom razvoju deteta.

Razvoj motoričkih veština

Motoričke veštine kod dece su izuzetno važne za njihov fizički i mentalni razvoj a treniranjem gimnastike se one i te kako usavršavaju.

Gimnastika za decu pruža izuzetan razvoj motoričkih veština kroz vežbe kao što su hodanje po gredi, trčanje skakanje, kontrolisanje rekvizita i rukovanje rekvizitima kroz pokret.

U tom smislu razlikujemo fine i grube motoričke veštine. Fine motoričke veštine u gimnastici su precizni i elegantin pokreti prstiju i šaka, posebno u ritmičkoj gimnastici. Penjanje na sprave, trčanje i preskakanje sprava su grube motoričke veštine koje su takođe važne za fizički i mentalni razvoj dece a sve to možete da postignete ako dete upišete na gimnastiku.

Bolja ravnoteža i koordinacija pokreta

Za dete je važno da nauči da kontroliše svoje telo u prostoru, svoje pokrete i snalaženje u njemu i to sve kroz ravnotežu i koordinaciju pokreta koja se vežba na časovima gimnastike.

Preciznost koja je ovde važna kroz stalno ponavljanje i uvežbavanje pokreta je veoma značajna veština koju dete usvoji i kasnije je prenosi i na školske i sve druge aktivnosti. Preciznost i disciplina su u uskoj vezi sa sticanjem samopouzdanja kod deteta, a samopouzdanje se gradi kroz praksu i vežbanje i sticanje novih iskustva, što je možda i nešto najdragocenije što gimnastika pruža,

Samopouzdanje

Ako bismo izdvojili samo jedan benefit koji pruža gimnastika to je sticanje samopuzdanja i samopoštovanja kod dece, koje dete stiče stalnim napredovanjem i prevazilaženjem prepreka. Kada dete uvidi za šta je sve sposobno, kao i da je potrebno uložiti trud ali da na kraju dolazi nagrada, to je možda i najdargoceniji uvid u toku njegovog razvoja.

Jačanje mišića i fizički razvoj

Neosporno je da je glavni razlog upisivanja deteta na sport žellja da se ono razvija na pravilan i zdrav način, u fizičkom smislu na prvom mestu, a zatim u psihičkom smislu. Svaki roditelj želi da mu dete bude zdravo i jako da se razvija na adekvatan način, jača mišiće, kosti i poboljša svoj imunitet, a sve se to može postići sportom, posebno gimnastikom, koja pruža tu dodatnu komponentu, jer gimnastičari su poznati po elastičnosti i okretnosti, za razliku od drugih sportova, gde je fokus na jačanju mišića.

Mentalni razvoj

Svima je poznato da sport utiče in a mozak ali i mentalni razvoj dece, na opšte poboljšanje koncentracije, pamćenja, mišljenja i to ne smao kod dece nego i kod odraslih. 

Gimnastika za decu je jedan od retkih sportova koji značjano razvija fokus. U današnje vreme primetan je nedostatak fokusa kod dece, nemogućnost koncentracije i mirnog sedenja i fokusiranja na jednu temu. Tome je doprinela nova tehnologija i stalna dinamika sadržaja, kao i preplavljenost informacijama, kojima su deca izložena, zbog čega je potrebno vratiti deci fokus,a gimnastikom se veoma uspešno može rešiti ovaj problem.

Timski duh

Dete jeste jedinka ali je takođe i socijalno biće, kome je neophodno da razvija socijalne kontakte u svakom period svog života a posebno u detinjstvu. Kada se dete bavi sportom, ono uči da se snalazi u interakciji sa drugima, da deli i da poštuje i bolje razume druge oko sebe. Socijalni razvoj je ne manje važna prednost treniranja bilo kog timskog sporta, a posebno u gimnastici gde su česta takmičenja, zajednički odlazak na putovanje i deljenje uspešnih i manje uspešnih zajedničkih momenata kroz gimnastiku.

Ponekad drugari sa gimnastike postanu i prijatelji za ceo život.

Gimnastika ima  svoje različite forme i oblike, pa nije nužno da se dete opredeli samo za ritmičku ili klasičnu gimnastiku, već se može oprobati u svakoj kategoriji i tako upoznati svoje veštine i ono što mu najviše odgovara.

Ako uzmemo u obzir sve nabrojane benefite možemo reći da ne postoji ni jedna razlog zbog koga ne biste trebali da upišete dete na gimnastiku. Takođe, gimanstika pruža i mogućnost na različitim evropskim i svetskim takmičenjima, budući da je olimpijski sport, dete može i te kako da napreduje, ukoliko bude imalo interesovanja i želje da se doživotno posveti ovom sportu, može se opredeliti i da mu to bude profesija.

Profesionalni gimnastičari se mogu takmičiti ali i postati budući treneri i oformiti svoj gimnastičarski klub

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Comments

0 comments

Sta Vi mislite?

0 points
Upvote Downvote

Kako renovirati porodičnu kuću – praktični saveti