in , ,

8 STVARI U KUĆI KOJE MOGU UČINITI DA VAŠ WiFi NE RADI KAKO TREBA

Neka se javi onaj koji nikad nije doživeo stres zbog loše internet konekcije. Ponekad, problem leži u podešavanjima ili lošem signalu od internet provajdera, ali najčešći uzrok loše WiFi konekcije leži u objektima i nameštaju koje imamo u kući, a  koji su preblizu ruteru ili kompjuteru.

 • Metalne površine i metalni nameštaj
los-wifi-signal

Metal je provodnik, što znači da apsorbuje električnu energiju. Kako vaš WiFi šalje elektromagnetne talase, svaka metalna površina ili metalni objekat u vašoj kući sprečiće talase da se šire. Ako želite da vaš internet radi bez problema, potrebno je da vaš ruter bude dalje od metala.

 • Zidovi od cigle i od kamena

Neki tipovi zidova sprečavaju vaš WiFi signal. Neki od najčešće upotrebljavanih materijala koji sprečavaju prolazak WiFi signala su mermer, cement, beton, gips i cigla. Ovo objašnjava zašto u dvospratnim kućama na jednom spratu imamo slabu internet konekciju. Da bi rešili ovaj problem potrebno je da ruter postavimo dalje od zidova, gde će signal imati slobodan prostor.

 • Ogledala

Materijali koji omogućuju da vidimo svoj odraz u ogledalu, takođe reflektuju signal sa rutera. Ogledala se ponašaju kao prepreka koja slabi internet konekciju. Kada je ogledalo blizu rutera, može oslabiti signal i učiniti ga nestabilnim.

 • Frižideri i mašine za pranje

Po pravilu, električni uređaji, koji imaju cevi kroz koje struji voda (ili freon), nisu prijateljski nastrojeni prema WiFi signalu. Voda može apsorbovati deo energije od vajrles talasa, što negativno utiče na kvalitet internet konekcije.

 • Novogodišnje svetiljke

Raznobojne novogodišnje svetiljke mogu, takođe, biti uzrok lošeg internet signala. One imaju čipove što proizvode magnetno polje koje može ometati električne talase koje šalje vaš ruter. U decembru i januaru držite vaš ruter podalje od novogodišnje jelke.

 • Bejbi monitori

Ovi monitori rade na frekvenciji od 2,4 GHz, isto kao i WiFi uređaji. Kada dva ili više uređaja rade na istoj frekvenciji, oni koriste vazduh da šalju svoje podatke, umesto da transmituju elektromagnetne talase, kao što je u slučaju vajrles konekcije. Iako je bebi monitorima, u većini slučajeva, potrebna internet konekcija da bi radili bez problema, izbegavajte da ih postavljate preblizu WiFi rutera.

 • Dronovi

Većina dronova, takođe,  rade na frekvenciji od 2,4 GHz, ali ne svi modeli. Sve zavisi od snage koja je potrebna da bi određeni modeli dronova radili.

 • Mikrotalasne pećnice

Ovo je još jedan uređaj čiji frekventni opseg sličan onom koji koristi WiFi. Ako je vaš ruter postavljen blizu mikrotalasne pećnice, podignite ga na viši nivo od mikrotalasne. Ovo će suštinski umanjiti negativan uticaj koji mikrotalasna može imati na internet konekciju.

Bonus: Kako poboljšati vašu internet konekciju

Postoji više mera koje možete preuzeti kako biste poboljšali vašu internet konekciju. Imajte ih na umu ako se redovno susrećete sa lošim WiFi signalom.

 1. Na osnovu ove liste iznad, izaberite pravu lokaciju za vaš ruter.
 2. Redovno ažurirajte vaš ruter.
 3. Nabavite jaču WiFi antenicu.
 4. Zaštitite vaš internet signal jakom šifrom, koju nije lako pogoditi.
 5. Kupite WiFi pojačivač.
 6. Trudite se da koristite najnovije i najmodernije WiFi tehnologije.
 7. Uređaji koji rade na frekvenciji od 5 GHz obično nude mnogo bržu internet konekciju, iz razloga što je ta frekvencija mnogo manje zauzeta od frekvencije od 2,4 GHz.
 8. Iako to zvuči kao kliše, resetujte vaš ruter. Ova radnja će obrisati memoriju uređaja i omogućiti ažuriranje.

Da li se često susrećete sa lošom WiFi konekcijom? Imate li još neki savet da dodate na našu listu? Pišite nam u komentarima.

Ilustracije: Natalia Tylosova

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Comments

0 comments

Sta Vi mislite?

0 points
Upvote Downvote

Ljubav i pozitivne promene koje nam ona donosi

Najlepša mesta u Srbiji – Top 10 lista