in ,

Kako je razno povrće i voće izgledalo u prošlosti (Krastavac izgledao kao buzdovan)

Magazin Lepe Stvari napravio je kratko putovanje u prošlost koji će vam pomoći da razumete kako smo srećni što živimo u sadašnjosti.

Nije tajna da voće i povrće danas, izgleda mnogo drugačije od svojih predaka. Čovečanstvo je uložilo velike napore da bi ono izgledalo bolje i da bi bilo ukusnije. U ovom članku videćete kako su izgledale banana, plavi ptlidžan i drugo voće i povrće pre nego što je čovek odlučio da ih promeni zauvek.

Lubenica

Ova slika Đovanija Stenčija iz sedamnaestog veka nam pokazuje sortu lubenice koju niko u moderno doba nije video. Zahvaljujući kultivisanjem, naučnici su uspeli da modifikuju male lubenice sa pretežno belom unutrašnjosti u veće crvene verzije koje poznajemo danas.

Banana

voće-banana-nekada

Stanovništvo Papa Nove Gvineje i Južne Azije već 10,000 godina uživa u ukusu banana. Međutim, banane su pripitomljene pre „samo“ 7,000 godina. Ipak njihov izgled i ukus bio je mnogo drugačiji nego u današnje doba. Moderne banane su hibridi dveju vrsta „Musa acuminata“ i „Musa balbisiana“. I ukus i izgled današnje banane je značajno poboljšan.

Plavi patlidžan

Prvi plavi patlidžani su uzgajani u Kini i izgledali su veoma drugačije od današnjih. Bili su bodljikavi, mali i bili su drugačije boje – od žutih do nebo plavih. Bilo je potrebno mnogo vremena i mnogo truda da bi moderan patllidžan bio izduženog oblika i mnogo ukusniji. Ali bilo je vredno truda, složićete se?

Breskve

voće-breskva-lepe-stvari

Breskve su izgledale potpuno drugačije ranije. Izgledale su više kao trešnje, a ne kao velike i sočne voćke kakve ih danas znamo. Prvi put se spominju u Kini 4000. Godine p.n.e.  Od tada, breskve su značajno promenile svoj izgled i ukus.

Krastavac

Predak današnjeg krastavca je bilo bodljikavo voće puno semenki, ali što je još bitnije, bio je otrovan. Kultivisan je da bi se koristio u terpeutske svrhe. U ishrani se prvi put koristio u Indiji pre više od 6000 godina.

Avokado

Avokado je pripitomljen u trećem milenijumu p.n.e. Asteci su nazivali ovo voće „šumsko ulje“ (Hronike Perua – Pedro Cieza de León, 1553 ). U početku su koristili samo košticu avokada koju su mleli, mešali sa pepelom i koristili u medicinske svrhe. Inače, u to vreme koštica avokada činila je 80% cele voćke.

Paradajz

voće-i-povrće-lepe-stvari

Prvi paradajz izgledao je kao male i tamne bobice. Potiče iz Južne Amerike, dok je u Evropu prenošen i uzgajan dugo vremena kao ukrasna biljka.

Koji preci modernog voća i povrća su vas najviše iznenadili? Recite nam u komantarima ispod.

Izvor fotografija: pixabay

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Comments

0 comments

Sta Vi mislite?

2 points
Upvote Downvote

Najlepša mesta u Srbiji – Top 10 lista

Da li je bolje čitati ili slušati knjige?