in ,

Manjak spavanja donosi višak kilograma!

Magazin Lepe Stvari donosi nekoliko upozorenja na ovaj problem, kako biste bolje brinuli o spavanju i svom telu.

Ako ste dodali malo na težini u poslednje 2 nedelje, proverite vašu naviku spavanja. Loše spavanje može uticati na vaše aktivnosti narednog dana na mnogo načina, ipak studija iz 2018. godine povezuje loše spavanje sa viškom kilograma. Evo čega treba da se pazite, ako želite da zadržite vašu figuru ili da dijeta deluje mnogo bolje.

manjak-spavanja-lepe-stvari

Ako spavate manje od preporučenih sati za vaš uzrast, to će negativno uticati na naredni dan na mnogo načina, kao što je smanjenje nivoa produktivnosti, bićete umorniji, nervozniji, pa čak i raspoložniji za raspravu sa drugima, naročito sa vašim partnerom. I sad moramo dodati i moguće probleme sa težinom na sam vrh ove liste. Istraživanje koje je sproveo Kraljevski Univerzitet iz Londona i Univerzitet Vrije iz Amsterdama u 2016. godini je pokazalo da je lišavanje sna delimično povezano sa konzumiranjem više kalorija sledećeg dana.

Istraživanje je analiziralo 11 studija koja su proučavala povezanost između nedostatka sna i problemom viška kilograma. U studijama je učestvovalo ukupno 172 ispitanika. U ovim studjama neki od ispitnika su bili lišeni normalnog sna u periodu od 2 nedelje, a drugi nisu. Tokom ovog perioda istraživači su brojali kalorije koje su ispitanici unosili u toku dana. U svim studijama ispitanici koji su bili lišeni normalnog sna, konzumirali su u proseku 385 kalorija više od ispitanika koji su imali normalan san. Mada, naučnici veruju da ako bi se ovaj period od 2 nedelje produžio broj kalorija bi se mogao povećati.

Prosta matematika

Ispitanici su, takođe, birali i drugačiju hranu kada im je bio uskraćen san, nego kada su spavali normalno, većinu vremena su jeli hranu koja goji. Pored toga jeli su i manje hrane bogate proteinima. Interesantno je to što su količine ugljenih hidrata koje su unosili ostale iste. Znate li šta je još ostalo isto? Njihove fizičke aktivnosti. Što znači da ako ne spavamo dovoljno i ako unosimo ekstra kalorija, bez sagorevanja istih, mi se gojimo. Prosta matematika.

Naučnici veruju, kako jedna od studija ukazuje, da manjak sna utiče na glad i hormone sitosti. Drugi naučnici sugerišu da to može omesti deo mozga zaduženog za motivaciju i nagrađivanje, pa posle loše noći i sa manjkom energije, želimo samo ukusnu brzu hrnu kao nagradu, a ne da se stresiramo oko pripreme iste. Ali ovo nisu sve posledice neprespavane noći.

Druga studija otkriva da ljudi koji ne spavaju dovoljno, sledećeg dana konzumiraju drugačiju hranu od onoga što obično jedu i najčešće biraju brzu hranu. Kada konzumiramo brzu hranu kao što su pljeskavice i pržena piletina teže se uspavljujemo i imamo problema sa lošim snom, što ima za posledicu da opet biramo brzu hranu, dodajući neželjene kalorije. Ovo će opet uticati na loš san i sve tako u krug – što dovodi do početka nezdrave ishrane.

Ako se ne odmarate dovoljno to vas može dovesti do nezdravog kruga, pa pazite da ne upadnete u njega.

Šta mislite kako manjak spavanja utiče na vas? Imate li neki predlog kako unaprediti navike koje imamo u vezi spavanja? Pišite nam u komentarima!

Comments

One Ping

  1. Pingback:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Comments

0 comments

Sta Vi mislite?

0 points
Upvote Downvote

Da li ste Sajberhondrijak? I šta to uopšte znači

Promene u životu i kako doći do njih?