in ,

Cveće: Trikovi za negu i održavanje

Održavanje sobnog cveća kao i cveća u vazi čini se kao lak posao. Mislite da je zalivanje cveća i redovno menjanje vode dovoljno? Nažalost nije. Donosimo Vam trikove za lepše cveće kako bi što duže ostalo sveže.

cveće-lepe-stvari

Održavanje cveća

Cveće u vazi ostaće duže sveže ako prilikom menjanja vode, vazu dobro operete a u svežu vodu stavite malo soli. So sprečava razvijanje bakterija usled kojih dolazi do bržeg truljenja stabljika.

Ako želite da osvežite veštačko cveće, držite ga neko vreme nad parom.

Muškatle zimi treba uneti u zatvoren prostor. Takođe, treba sačuvati posude u koijma ste ih gajili tokom leta. O Muškatlama treba znati sledeće: Muškatle su biljke svetlosti, lakše podnose suvu nego vlažnu zemlju i lakše podnose hladnoću kada su suve.

Zato, tokom zime, stavite ih na mesto koje je što bliže izvoru svetlosti i sasvim smanjite zalivanje. Na taj način ćete sprečiti da stabla počnu naglo da rastu, izdužuju se i postanu žućkasta, a listovi sitni i bledozeleni. Takav rast samo iscrpljuje biljku i do proleća može izazvati njeno potpuno propadanje.

Ukrasno bilje zalivajte vodom u kojoj ste prethodno prali meso.

Kako oporaviti cveće

Uvelo cveće oporaviće se u većini slučajeva umočite li trećinu drške nakratko u ključalu vodu. Ako se cvet uspravi, opareni deo drške odrežite, a cvet stavite u svežu vodu.

Da bi vaše cveće ostalo duže lepo, sveže i uspravno, svaki dan mu uz menjanje vode podrežite i krajeve pa ga tek onda vratite u vazu. Ako su cvetovi pognuli glavu, kroz sredinu svakog cveta i stabljiku provucite čačkalicu.

Kao i sve finije stvari u životu i rezano cveće zaslužuje posebnu pažnju. Ne sme se zaboraviti da se rezanom cveću život može produžiti, odnosno skratiti, u zavisnosti od brige koju mu pružimo.

Pazite da vaza bude čista. Pre nego što vazu napunite hladnom ili mlakom vodom, svakako proverite da li je čista. Izbegavajte metalne vaze. Vaze sa cvećem perite iznutra vodom u koju ste sipali malo sirćeta i soli i dodali malo istucane ljuske od jajeta.

Prehrana cveća

Dodajte u vodu „prehranu za cveće“ koju možete da nabavite u obliku praha ili smeše rastvorivog kristala s hranjivim i antibakterijskim sastojcima. Pri doziranju praha pridržavajte se uputstva proizvođača i odolite potrebi da u vodu stavite više „hrane za cveće“ nego što je propisano zato što ćete postići suprotan efekat od željenog. Samo pravilno pripremljenom smešom produžićete život cveću u vašem buketu ili aranžmanu.

Nega cveća u vazi

Podsecanje stabljika

Pre nego što cveće stavite u vodu, uvek podsecite stabljike. Izložene vazduhu prilikom transporta ćelije stabljika vrlo brzo se suše i odumiru na mestu gde su stabljike bile odsečene pa se stvara vazdušni čep. On onemogućuje nesmetani protok vode i ishrane prema cvetu. Problem se može rešiti podrezivanjem stabljika.

Oštrim nožem ili makazama odsecite 3-5 cm baznog dela i to pod uglom od 45°. Rez je poželjno izvesti pod vodom. Podrezane stabljike što brže stavite u vodu kako biste sprečili dalje stvaranje vazdušnih čepova.

Uklanjanje suvog lišća

Suvo lišće koje bi posle stavljanja cveća u vazu moglo da završi pod vodom treba ukloniti. Lišće je pod vodom izloženo uticaju bakterija pa vrlo brzo trune. Taj proces ćr uprljati vodu, a rezultovaće stvaranjem neprijatnog mirisa i daljom ubrzanom razgradnjom biljnih tkiva. Ukratko, život vašeg cveća biće kraći.

Menjanje vode

Budući da cveće troši znatnu količinu vode, svakodnevno kontrolišite njenu količinu u vazi. Ako imate aranžman, proverite vlažnost cvećarskog sunđera. Ako se isušio, navlažite ga.

Ne upotrebljavajte hemijski omekšalu vodu već onu iz slavine ili kišnicu sobne temperature. Vodu menjajte samo ako se uprljala i postala mutna. Pritom, dobro očistite vazu. Pazite da ceo postupak ne traje predugo kako cveće ne biste morali skraćivati zbog sušenja i odumiranja ćelija.

Zaštita od promaje i toplote

Zaštitite cveće od promaje i izvora topline. Strujanje vazduha i povišena temperatura smanjuju vlažnost vazduha zbog čega dolazi do povećanog trošenja vode sa površine biljaka, naročito sa površine listova (transpiracija). U uslovima prekomerne transpiracije, cveće ne može dovoljno brzo da nadoknadi vodu pa vene.

Uz to što isušuju vazduh, izvori toplote (sunce, kućni aparati, grejalice, radijatori i sl.) zagrevaju vodu i tako pogoduju razvoju bakterija. Opšte je pravilo da cveće duže traje u hladnijim prostorijama bez jačeg strujanja vazduha.

Poprskajte povremeno cveće ručnim prskalicama. Na taj način ćete smanjiti transpiraciju i prekomerni gubitak vode.

Neprijatelj broj jedan – voće i povrće

Držite cveće dalje od voća i povrća. Mnoge vrste voća i povrća u određenoj fazi sazrevanja proizvode etilen – bezbojan plin slabog mirisa koji pospešuje otpadanje lišća, povijanje peteljki i otvaranje cvetova. Drugim rečima, etilen skraćuje životni vek cveća. Kako biste to izbegli, držite cveće dalje od voća i povrća.

Uklanjanje mrtvih delova

Uklonite mrtve delove biljaka. Neke vrste cveća propadaju brže neke sporije. Stoga odstranite mrtve cvetove kako bi vaša cvetna kreacija što duže zadržala lep izgled. Osim toga, mrtvi delovi biljke podložni su procesu razgradnje (truljenja) pri čemu se oslobađa gore spomenuti etilen.

cveće-u-sobi-lepe-stvari

I još par trikova

Cveće u vazi održaće se se mnogo duže ako s njim postupate ovako:

  • Kada se u vazi menja voda stavite u nju svaki cvet ponaosob i to odsecajući makazama stabljike u samoj vodi ne dozvoljavajući na taj način da u njih prodre voda.
  • Cveće će znatno duže ostati sveže  ako ga prethodno “napojite” kao što to čine cvećari. Uzmite dublji sud i potopite na pola sata u vodu svaki struk do same cvetne krunice.
  • Čim cveće počinje žalosno da povija glavu, odsecite krajeve stabljike ukoso i zamočite ga potpuno, zajedno sa cvetovima u vodu., recimo u kadu. Ostavite tako da prenoći. Začudićete se sutra kako je sveže, posebno ruže koje su najosetljivije.
  • Ako vaša vaza od kristala ili običnog stakla nije dovoljno stabilna i tome ima leka. Moći ćete da je upotrebite bez bojazni ako na dno vaze stavite nekoliko lepih, uglačanih kamenčića. I praktično i interesantno.

Različite vrste cveća različito se neguju:

  • Karanfilima svakog dana podsecite stabljiku ukoso i promenite vodu
  • Mimoze će duže trajati ako ih držite u mlakoj vodi
  • Roze ruže su mnogo osetljivije od crvenih ili žutih ruža (roze ruža može da traje 6-7 dana, a crvena 10-12.). Ružama svakog dana podsecite stabljiku ukoso a vodu menjajte samo ujutru i uveče.
  • Da bi se Hrizanteme duže održale sveže u vazi, stabljike treba često podsecati. Obratite pažnju da u vodu, koja se mora često menjati, ne dopre ni jedan list

Sobno cveće

Pre svega vrlo je bitno upoznati se sa vrstom cveća. Treba znati pravilno zalivati cveće. Svaka vrsta cveća zahteva različitu količinu vode i dinamiku zalivanja. Neko cveće više voli svetlost, a neko manje. Na sve to treba obratiti pažnju ukoliko želite da vam cveće opstane.

Odlično sredstvo za zalivanje cveća i biljaka je voda u kojoj se kuvalo povrće. Pričekajte samo da se voda ohladi pa cveće i biljke zalijte kao obično.

Sobne biljke neće truliti u korenu ako između dna saksije i zemlje stavite jedan tanji sloj isitnjenog ćumura.

Crvi u saksijama za cveće biće uništeni ako u saksije sipate hladan čaj od orahovog lišća ili divljeg kestena.

Ako sobne biljke počnu da venu i suše se, osvežiće se i oživeće ako na zemlju u saksiji stavite nekoliko kora od pomorandže.

Ukoliko putujete

Sobno cveće za vreme vašeg odsustva sačuvaćete ako u kadu u neki dovoljno veliki sud (korito ili tome slično) stavite šuplje cigle koje se uoptrebljavaju za pregradne zidove pa napunite kadu vodom koliko da cigle ogreznu. Cigle treba staviti tako da njihove šupljine budu okrenute nagore. Na njih stavite saksije bez njihovih podmetača.

Takođe možete učiniti i sledeće: Uzmite parče pamučne tkanine retkog tkanja, uvijte ga spiralno i zavucite u rupu na saksiji. Zatim uzmite drugu saksiju sa malo većim prečnikom ali koja nema probušeno dno. Ukoliko ima, rupu možete zatvoriti zapušačem od plute ili crvenim voskom tako da ne propušta ni kap vode. Ostaje samo da u veću saksiju sipate vodu i da ubacite onu manju sa cvećem. Kraj pamučne tkanine koji je potopljen u vodu redovno će natapati vaše cveće dok ste odsutni.

Presađivanje cveća

Pred prolećno presađivanje nemojte zaboraviti da su nove saksije od ilovače škodljive za biljku. Pre nego što ih upotrebite, spustite ih na 24 časa u kofu s vodom, a ako su manji, prokuvajte na tihoj vatri. 

Prirodni sunđer (ne najlonski) ukvasite u vodu, iscedite ga, ali ne sasvim, pa u njega ugurajte seme biljaka koje brzo klijaju (crvena detelina, prkos, lan, žito i tome slično). Zalivajte sunđer svako jutro, raspršivačem, nedelju dana i imaćete lepu bašticu.

Veštačko cveće

Veštačko cveće može biti pravi izbor za izuzetno zaposlene ljude koji žele da oplemene svoj životni prostor. Pravilan izbor se svodi na uklapanje sa delovima nameštaja, a održavanje je veoma jednostavno. Povremeno brisanje prašine je sasvim dovoljno.

Takođe možete da ga očistite i osvežite boje ako cveće stavite u poveću kesu od papira u koju ste sipali pola šolje soli. Dobro protresete nekoliko puta i rezultat je odličan.

Ako je cveće suviše zgužvano i izgubilo svežinu, pređite njime nekoliko puta iznad lonca sa vrelom vodom. Vodena para daće željeni rezultat.

Ako i vi imate neki trik za lepše cveće, a mi nismo pomenuli podelite to sa nama, rado ćemo isprobati.

Tekst preuzet sa: beleske.com

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Comments

0 comments

Sta Vi mislite?

0 points
Upvote Downvote

Kako da se ugojim, na zdrav način?

Kako da vaše dete bolje organizuje svoje vreme?