in

Uređenje bašte u proleće

Uređivanje bašte i priprema za novu sezonu obično počinje od provere kvaliteta zemljišta, sadnica ili semena, te obavljanja rutinskih zadataka kao što su uklanjanja korova, stavljanja komposta i sadnje „prekrivača” koji će poboljšati plodnost zemlje. Bez obzira na površinu bašte, ovi poslovi su obavezni, tako da bi bilo poželjno da se pravovremeno pripremite i krenete u akciju. U današnjem tekstu ćemo vam pomoći da na pravi način isplanirate uređenje bašte u proleće i napravite potrebne korake ka unapređenju vaše male oaze.

Kao i u svakom drugom poslu, ako tek počinjete da se bavite povrtarstvom, biće potrebno nešto više vremena da se naviknete. Međutim, iako zahteva vreme i posvećenost, održavanje bašte ne bi trebalo da posmatrate kao obavezu. Uz pridržavanje određenih pravila i posvećenost, vrlo lako ćete poboljšati rastresitost i plodonost zemljišta, te samim tim uživati u produktivnoj godini. 

Značaj boravka u bašti

Briga o bašti sa sobom donosi puno benefita. Pre svega, imaćete priliku da posmatrate napredak, negujete i kasnije uživate u sopstvenim produktima. Takođe, ukoliko negujete nešto veći broj sadnica različitih biljaka, značajno ćete uštedeti novac namenjen za namirnice, a da ne govorimo o tome koliko će i redovna fizička aktivnost uticati pozitivno na vaš organizam. 

Uređenje bašte u proleće počinje uklanjanjem korova 

Krajem marta zimski korov polako počinje da izbija iz zemlje, tako da bi na samom početku uređenja bašte bilo poželjno da otklonite sve neželjene biljke. Na taj način ćete sprečiti širenje samoniklih biljaka i povećati prostor za sadnju. Dakle, obavezno otklonite korov, te nakon toga dodajte malo đubriva i pomešajte ga sa zemljom. Ono što se podrazumeva jeste da imate sve potrebne alate i da ih redovno održavate. Za očuvanje drvenih drški ili ručki vaših alata, možete da koristite ulje od lanenog semena, dok za prevenciju metalnih delova možete koristiti sredstva protiv rđe ili alkohol. 

Obradite useve i pođubrite zemlju

Nekoliko nedelja pre nego što isplanirate sadnju, trebalo bi da obradite useve. Kvalitetan kompost će obogatiti zemlju organskim materijama i nutrijentima, tako da predlažemo da baštu prvenstveno prekrijete jačim slojem đubriva. Veoma je važno da odaberete kvalitetno đubrivo, a naša preporuka je da birate organsko pre nego sintetičko (zbog većeg procenta azota, fosfora i kalcijuma). Ukoliko imate mlade biljke, verovatno vam neće biti potrebno previše đubriva, ali svakako vodite računa o količini koju sipate.

Nabavite sadnice, proširite baštu ili posadite nove biljke

U slučaju da želite da proširite baštu ili pak posadite neke nove biljke, biće potrebno da nabavite rasad. Imajući u vidu to da se rasad uglavnom prodaje na pijacama ili poljoprivrednim apotekama, pronaći ćete ga veoma lako. Ako se pak ispostavi da niste pronašli željenu sadnicu, možete da se okrenete prijateljima i proverite da li vam oni mogu pomoći u nabavci. Uvek je dobro uvesti inovacije, pa ukoliko do sada to niste učinili, kupite rasad i za nekoliko začinskih biljaka (lavanda, ruzmarin, origano, peršun, celer…) i na taj način osvežite svoju baštu.

Zamenite zastarele saksije

Kod sitnijeg bilja i cveća estetika posude posebno dolazi do izražaja, pa predlažemo da zamenite dotrajale žardinjere ili saksije modernijim i lepšim. Uz malo istraživanja na internetu, spretnosti i viška slobodnog vremena, vrlo lako možete i sami da napravite  neku od posuda. Kada nabavite nove saksije, bacite se na presađivanje biljaka i redovno ih zalivajte. Vodite računa o funkcionalnosti vašeg drenažnog sistema i ne dozvolite da biljke pate za vodom. 

Uređenje bašte u proleće: dodajte par zanimljivih dekoracije

Kako biste uredili prilaz vašoj maloj oazi, preporučujemo da dodate nekoliko ukrasnih elemenata. Primera radi, krajeve travnate površine možete da popunite kamenčićima i to sitnim ili krupnijim, u zavisnosti od estetske uklopivosti. Za potpunu transformaciju, osvetlite prostor kako bi sve bilo vidljivo i noću, ofarbajte ogradu, dodajte sto i nekoliko stolica u neposrednom okruženju i eventualno posadite omiljeno cveće. Kako biste upotpunili atmosferu, ispod kamenja možete da postavite i RGB traku. Ako nemate dovoljno iskustva, najbolje je da angažujete stručno lice ili nekog sa više iskustva.

Kombinacija blage fizičke aktivnosti i umirujućeg dejstva zelenila baštu čine idealnim mestom za opuštanje nakon napornog dana. U slučaju da vaša mala oaza ne zahvata velike površine ili je zapravo uopšte nemate, da biste napravili svoju malu zeleno-cvetnu oazu biće dovoljno nekoliko saksija sa cvećem ili pak začinskim biljem. Iskoristite najlepše godišnje doba na najbolji mogući način!

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Comments

0 comments

Sta Vi mislite?

0 points
Upvote Downvote

Zlatna pravila zdravlja

Motivacija za učenje