in

Motivacija za učenje

Većina učenika pristupa učenju kao obavezi koja se mora obaviti u zadatom roku, odnosno do prvog pismenog ili usmenog ispitivanja. Takav pristup je pre svega pogrešan jer poenta školovanja nije u suvoparnom prelaženju gradiva, već u sticanju obrazovanja i trajnih znanja, te u formiranju ličnosti. Ako gradivo gledate kao obavezu, osećaćete se bezvoljno i faliće vam motivacija za učenje. Kako biste izbegli loše ocene i nezainteresovanost za gradivo, predlažemo da pročitate naredni tekst. 

Pridržavajte se plana za učenje

Na početku je uvek dobro napraviti plan, stoga počnite sa definisanjem ciljeva. Za određivanje strukture učenja, predlažemo da gradivo podelite na manje celine i odredite vreme namenjeno za prelazak istog. Odskakanje od unapred zacrtanog plana nije striktno zabranjeno, ali je ovo ipak najbolja metoda za početak učenja – a posebno u slučaju opširnih lekcija.

Učenje bez pauza je mučenje

Učenje u dugim vremenskim etapama može biti izuzetno iscrpno. Pored toga što će ostaviti mnoge posledice po psihofizičko zdravlje učenika (biće umorni, pospani i nakon određenog vremena verovatno neraspoloženi), učenje bez pauza će stvoriti odbojnost prema nastavnom gradivu. Učenici će biti bezvoljni, demotivisani i nespremni za odgovaranje, što nikako nije dobro. Zato preporučujemo redovno pravljenje pauza i učenje u relativno kratkim vremenskim intervalima.

Predlog: Ukoliko se vaše gradivno sastoji iz nekoliko celina (npr. pet pasusa) posle svakog naučenog pasusa napravite pauzu, nezavisno od toga koliko će vam vremena biti potrebno za učenje. Kako biste podstakli produktivnost, u pauzi za odmor radite sve ono što vas opušta ili motiviše. Pored toga, možete da koristite i sistem „pet-pet“ o kojem će biti više reči u nastavku teksta.

Učenje sa razumevanjem vraća motivaciju

Pored toga što je neodrživo na duže staze, učenje napamet vas vrlo lako može odvratiti od učenja, stoga se potrudite da gradivo uvek prelazite sa razumevanjem. Pokušajte da se unesete u temu, a za najbolje rezultate možete da koristite sistem „pet-pet“, odnosno – pet minuta čitanja i pet minuta istraživanja ili razmišljanja o gradivu. Prednosti ovog jednostavnog trika primetićete vrlo brzo, a treba naglasiti da će vam takođe pomoći i u formiranju ličnog stava. Ukoliko želite da učenje bude još jednostavnije, preporučujemo da povećate vreme namenjeno za interakciju sa gradivom. 

Nauk nije bauk

Iako se mnogim učenicima čini kao monotono i naporno, učenje gradiva može biti i te kako interesantno. Kako biste pristupili učenju na drugačiji način, na trenutak zaboravite na „bubanje” iz knjige i potražite blogove o nastavnoj temi ili pronađite neke zanimljive činjenice. Ako, primera radi, učite gradivo koje je vezano za neki istorijski događaj ili geografiju, možete da pogledate i nekoliko YouTube klipova. Na taj način ćete proširiti izvore i napraviti savršen spoj između učenja sa razumevanjem i pamćenja novih informacija. Kako biste još više olakšali sebi, izdvojte najbitnije informacije i od njih napravite mape uma. Ako učenje posmatrate kao zabavnu igru, sve će ići brže i jednostavnije. Upotrebom ove metode bićete konstatno fokusirani i motivisani za učenje.

Nagradite sebe

Sistem nagrađivanja ima svoje prednosti i mane, ali se u umerenim količinama uglavnom ispostavi kao ispravan potez. Stoga se na kraju lekcije, uspešnog preslišavanja ili između učenja možete nagraditi kupovinom omiljenog slatkiša ili sličnih „sitnijih poklona”. Neka nagrade i pokloni posluže kao sredstvo za motivaciju, a ne kao okidač za trošenje novca. Ako budete nezadovoljni, setite se da je Novak Đoković nakon osvajanja Grand Slam trofeja  sebe nagradio samo kockicom čokolade.

Učite sa drugarima

Učenje sa drugarom iz klupe ili većom grupom učenika je verovatno najbolja metoda za prelazak gradiva. Pored toga što će vas definitivno lepo zabaviti, ovakav vid učenja biće jednostavniji i efikasniji od samostalnog učenja. Brže ćete pamtiti informacije, a čak i ako samo vama ide teško – pitanje ćete moći da zapamtite po tome šta ste stalno grešili. U ovom slučaju upotreba već poznatnog pet-pet sistema će biti najproduktivnija jer ćete biti u mogućnosti da pokrenete interesantne debate.

Motivacija za učenje je veća kada spavate redovno

Jutarnja mrzovolja se usled agresivnog buđenja ili preglasnog zvuka alarma nekada može preneti i na ostatak dana. Tada dolazi do bezvoljnosti i nefokusiranosti koje utiču na sve aktivnosti, a samim tim i učenje. Redovan i kvalitetan san pozitivno utiče na brojne životne aspekte i u direktnoj je korelaciji sa pozitivnim raspoloženjem i dobrim mentalnim zdravljem. Nadamo se da će vam naši saveti pomoći i da ćete uz njihovo primenjivanje uvek biti orni za učenje! 

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Comments

0 comments

Sta Vi mislite?

0 points
Upvote Downvote

Uređenje bašte u proleće

Fizička aktivnost je neophodna za zdravlje