in

Motivacija u 8 koraka! (NLP Institut)

Motivacija je jedna od najbitnijih stvari za stvaranje uspeha. Međutim, za neke ljude je jako teško ptonaći pravu motivaciju. Ovaj tekst, preuzet sa sajta NLP Instituta može da pomogne u pronalaženju prave motivacije.

Jutro je. I sunce sija. Miris vruće kafe širi se kroz vaš stan. Sve je još uvek mirno, dok se vaše misli polako bude i razigravaju. Počinju da lutaju među idejama i onome o čemu sanjate dok ste budni. Prolaze vam kroz glavu sve one stvari koje želite da započnete. Pomišljate kako bi vam jutra izgledala drugačije kada biste to radili. Možda je sada pravo vreme? Kao da čujete to pitanje iznutra? Ono vas tera da razmišljate o svim onim prekrasnim stvarima i momentima koji vas čekaju kada biste ostvarili tu želju.

Znate tačno šta vas čeka kada s tim završite i tako je fenomenalno! Nastavljate da pijete kafu i misli počinju da vam govore o svim onim stvarima koje treba da uradite kako biste stigli tamo. Puno je obaveza, odricanja, promena, teških trenutaka. Iako znate da ono što vas čeka kada završite posao vredi svega toga, iz nekog nepoznatog razloga još uvek se pitate kada biste mogli da počnete. Možda je baš ovo trenutak u kom odlučujete da je sutra vaš dan. A tada ceo ovaj proces ponovite. Do sledećeg jutra.

motivacija-lepe-stvari

Ako vam je ova situacija poznata, čitanjem ovom teksta značajno smanjujete šanse da se ona ikada ponovi.

Sigurno ste mnogo puta čuli da je veoma važno da jasno vidite ono što želite da ostvarite.

Ako možete da sanjate, možete to i da ostvarite. Walt Disney

Ali šta je sa onim situacijama u kojima znate šta želite, znate šta vam ostvarenje toga donosi, ali i dalje ne započinjete to? Da, i te situacije su moguće i sasvim normalne. I u takvim slučajevima nema baš mnogo smisla raditi na vizualizaciji cilja, jer vas zapravo koči nešto sasvim drugačije, što dolazi mnogo pre cilja. Evo kako da saznate šta.
Setite se na momenat nečega što veoma dobro radite i u čemu uživate. Zamislite sebe dok to radite. Šta se tu sve nalazi? Slušate li neku muziku dok to radite? Kakav vam osećaj to izaziva? Ako već imate jasnu sliku onoga što se dešava, pomislite na sve ono što ste morali da promenite kako biste se time bavili. Možda postoji nešto čega ste se odrekli ili je u pitanju neka nova navika koju ste prvo morali da usvojite. Možda ste sve te stvari tek sad osvestili. To je zato što vas je na ovu radnju motivisao sam put, a ne njegova krajnja tačka. U ovome leži tajna ostvarenja dugoročnih ciljeva i uopšte započinjanja istih.
Ono što će vas zapravo naterati da napravite prvi korak, a onda i istrajete u tome jeste upravo proces. Upravo ovo je razlog zašto je toliko važno da radite ono što volite. Ne postoji ta nagrada koja bi vas mogla motivisati više od ljubavi prema onome što biste radili na putu ka toj nagradi. Kada jednom ovo shvatite i počnete svesno da odabirate da u životu radite one stvari koje vas čine istinski radosnim bićete u stanju da započnete sa bilo čime, odmah. Onda nećete čekati nagradu, nećete vagati šta dobijate a šta gubite, nećete gubiti vreme i osećati sve manje motivacije i želje. Bićete uvek spremni na nov izazov, obavljaćete sa elanom i one manje lepe stvari, osećaćete radost pri svakom koraku i malom ostvarenju. Slavićete svaki dan i bićete zahvalni jer će vaši dani imati viši smisao koji će vam davati radost i sve više motivacije za još više novih koraka i ciljeva!

Osećaj motivacije dolazi i kao rezultat već postignutog cilja. Kada u nečemu uspemo, bez obzira na to da li smo napravili nešto revolucionarno ili manje značajno, osećamo ponos koji se preobražava u polet. Nakon što jednu ideju proguramo do njenog ostvarenja u realnosti, odmah osetimo potrebu za sledećom, pa za sledećom i tako redom. Nismo predodređeni da stajemo, već da večno napredujemo. Zbog ovoga je univerzum tako udesio da što više ostvarujemo, to više stvari želimo. Onda znamo da to možemo i imamo potrebu da još više proširimo naše mogućnosti i ostvarenja. Zato kada smo statični, to stanje se održava. Nema šta da nas pokrene. Ovde je prvi korak krucijalan.

Evo nekoliko koraka do tog prvog:

1. Zapišite ono što želite

Kada napravite spisak svega onoga što želite da uradite i opišete svaku od tih stvari, tada vaši snovi prvi put dobijaju svoj oblik u realnosti. Tada oni postaju malo više stvarni i zbog toga dostižniji. Postoji jedna veoma čudesna i gotovo magična veza između onoga što želite i pisanja koristeći papir i olovku. Zato ne kuckajte u telefonu ili na laptopu, već nabavite jednu svesku koja će vam služiti kao čuvar želja vašeg srca. Svaki put kada je otvorite, pre nego što počnete da pišete, zapitajte se Da je ovo magična sveska koja ispunjava želje, šta bih u nju pisao ili pisala?

2. Odaberite jednu stvar

Kada napravite spisak svega onoga što biste želeli da ostvarite, odaberite jednu stvar sa tog spiska. Lako ćete se vratiti po još jednu kasnije. Neka to bude ona želja koja najviše budi osećaj radosti u vama. Počnite od one želje koja, pri pomisli na čitav njen tok, u vama budi nestrpljivost, bez obzira na ono što vas čeka na kraju.

3. Pronađite prepreke

Zapišite sve izazove ili probleme koji vas mogu čekati na putu. Ovo je važan deo pripreme jer smanjuje mogućnost neprijatnih iznenađenja i zbog toga i mogućnost odustajanja. Ovo vas takođe čini spremnijim za taj put i daje vam osećaj sigurnosti.

4. Prevaziđite ih

Kada razložite te izazove na najsitnije detalje biće vam lakše da pronađete najbolje moguće rešenje za njih. Kada jednom napravite ovako detaljnu pripremu, neće postojati gotovo ništa što može promeniti pravac vašeg kretanja ili ga zaustaviti. Zapamtite da vi kreirate cilj kao i čitav put do njega.

5. Radujte se!

Ispišite sve ono što vas čini radosnim kada pomislite na svoju želju. Napravite spisak svega onoga što će vas činiti ushićenim i srećnim. U čemu ćete sve uživati na tom putu? Šta će vam sve izmamiti osmeh i učiniti da jedva čekate da nastavite. Zamislite sve te situacije koje vas čekaju i neka vas potpuno obuzme osećaj sreće i iščekivanja!

6. Napravite jasan plan

Sada kada znate šta vas sve čeka, napravite detaljan plan. Sa onoliko vremena i koraka koliko je vama potrebno. Osmislite šta ćete tačno raditi, kojim redom i koje ćete strategije koristiti. Može vam pomoći da sve to oslikate ili ukrasite na način koji će u vama buditi motivaciju. Zakačite ovaj plan na vidno mesto tako da svako jutro možete da ga pozdravite i zahvalite mu na tome što vam jutra izgledaju potpuno drugačije upravo zbog njega.

7. Prvi korak

Napravite plan tako da prvi korak bude što manji. Neka to bude nešto sa čim još danas možete početi. Razmislite šta je to što vas u vezi sa ovim ciljem najviše raduje i krenite od toga. Ovo će vam služiti kao motivacija za dalje, tako da osigurate da nećete nakon prvog koraka stati. Dok god uživate u tome, želećete da to radite još više. Zato neka svaki naredni korak bude ispunjen radošću.

8. Obavežite se

Obećajte sebi da ćete početi. Napravite ugovor sa sobom u kom obećavate sebi radost i ispunjenje. Neka to bude ono što vas vodi, odakle crpite snagu i čemu se uvek vraćate. Neka baš to bude vaš cilj svakoga dana, bez obzira na to šta želite da postignete.

Ne putujem tek da bih išao bilo gde, već da bih se kretao. Putujem zbog samog putovanja. Najveća stvar je u tome da budete u pokretu. Robert Luis Stivenson, škotski književnik, 1850 – 1894

PS. Zapamtite: pustite nagrade kada je u pitanju motivacija. Sam čin obavljanja nečega neka vam bude nagrada sama po sebi. Ovo ne znači da teških perioda neće biti, ali znači da će oni biti u magli i van fokusa. Neka vam pažnja uvek bude usmerena na osećaj koji imate dok radite na ostvarenju vaših želja. Ako to više nije radost, možda to i nije cilj koji želite. I to je sasvim u redu.

Pronađite ono što vas lično raduje, čini svrhu vašeg postojanja i tera vas da rastete i želite još više. Kada jednom to uradite, granice prestaju da postoje. Onda postojite vi i vaša radost i ljubav kojom u stvari stvarate put.

Niko se ne rađa sa neograničenim izvorom elana i motivacije – motivacija se vežba. Ljudi koji kontinuirano uče i ulažu u sebe mnogo lakše ostaju motivisani. To možete biti i vi! Informišite se o NLP Practitioner edukaciji na kojoj možete otkriti mnoge tehnike i alate kojima se služe uspešni ljudi.

Comments

One Ping

  1. Pingback:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Comments

0 comments

Sta Vi mislite?

0 points
Upvote Downvote

Idealna letnja Keto salata!

Kako da se ugojim, na zdrav način?