in

Trikovi u kuhinji koji vam mogu uštedeti vreme

Da li ste spremni da uštedite malo vremena u kuhinji?  Uz ove neverovatne kuhinjske savete koji štede vreme, uspećete da maksimalno iskoristite svaku sekundu koju morate da provedete u kuhinji. Svi pripremamo hranu, jedemo i čistimo svakodnevno, ali postoji način da to olakšamo. Saznajte koji trikovi u kuhinji vam mogu uštedeti vreme.

Kuhinja je prostor u kome provodimo dosta vremena. Sigurno možemo učiniti nešto da svaki minut u ovoj prostoriji radi za nas i da tako štedimo dragoceno vreme. Uz neke zanimljive savete i trikove, ovo je zaista moguće. Iznenadićete se kada pročitate na koji način možete maksimalno uštedeti vreme u ovoj nezaobilaznoj prostoriji.

Budite organizovani

Organizacija u kuhinji vrlo je važna da biste uštedeli na vremenu. Ne postoji brži način da potrošite minute nego da stalno tražite stvari i mesto gde ste ih poslednji put sklonili. Napravite organizaciju i neka sve ima svoje stalno mesto gde će stajati.

Evo nekoliko saveta za raspored koji će vam pomoći da brže funkcionišete:

  • Čuvajte tanjire, šolje i pribor za jelo što bliže sudoperi ili mašini za pranje suđa. Ovo štedi vreme kada je u pitanju odlaganje nakon što su oprani.
  • Držite najčešće korišćene stvari nadohvat ruke, na niže police, a one koje ređe koristite, odložite na manje dostupna mesta.
  • Postavite stvari koje koriste deca na mesto koje ona mogu da dohvate, tako da ono što im je potrebno uzimaju sami i na taj način vam omoguće više vremena da se posvetite pripremi obroka.
  • Koristite odgovarajuće posude za skladištenje hrane. Na taj način trošićete  manje vremena na otvaranje i zatvaranje poklopaca koji se baš ne uklapaju ili lepljenje folije preko činija.

Koristite kuhinjske aparate koji vam mogu biti od pomoći

Kuinjski aparati mogu biti od velike koristi. Praktični su i omogućavaju vam da mnoge poslove brže obavite. Nemojte trošiti novac na nešto što će samo stajati i zauzimati prostor. Nabavite uređaje koji će vam stvarno biti od pomoći i prethodno se uverite da ih je lako čistiti i održavati, ne ide vam u prilog da stvorite dodatni posao. Ovo su samo neke od njih:

  • Kuhinjske sprave za seckanje. Ako trošite dosta vremena na seckanje hrane, ovo je pravo rešenje, a ima ih više vrsta.
  • Štapni mikser može vam biti od pomoći, lako se održava i zauzima malo prostora u kuhinji.
  • Presa za beli luk čini posao mnogo lakšim, a vaše ruke će izbeći miris belog luka koji ume da bude iritirajuć.
  • Samostojeći mikser, štedi vašu energiju, a dok obavlja svoj posao, možete i vi raditi nešto drugo.

Planirajte obroke unapred

Odete u kuhinju, počnete nešto da spremate, a onda shvatite da nemate neku od bitnih namirnica. Odlazak u prodavnicu u toj situaciji je stvarno gubljenje vremena. Iz tog razloga probajte da planirate unapred šta ćete spremati i redovno proveravajte čega vam polako nestaje od namirnica. Izvadite potrebne sastojke iz zamrzivača na vreme da ne biste morali da čekate da se odmrznu. Budite praktični, pa uz hranu koja vam je ostala od prethodnog obroka dodajte još nešto za čiju je pripremu potrebno manje vremena i imaćete punu trpezu.

Koristite moći zamrzivača

Kada imate vremena za kuvanje, napravite duplu porciju i zamrznite polovinu obroka. Ovo će vam omogućiti da jednom u toku nedelje imate obrok na koji ne treba gubiti vreme, dovoljno je da ga odmrznete i podgrejete.

Perite i pospremajte u toku pripreme jela

Nije baš prijatno kada posle predivnog ručka odnesete tanjire u kuhinju, a tamo vas dočeka nered. Ne samo da je čišćenje posle jela poslednja stvar koju želite da radite već je u tom slučaju i teže, jer su ostaci hrane suvi i zalepljeni za posuđe u kojem je obrok pripreman. Ako ste nešto mesili, testo na radnoj ploči ume da bude teško za čišćenje kada to ne uradite neposredno posle pripreme. Rešenje je u čišćenju dok spremate. Neka vam kesa za smeće ili kanta uvek budu pri ruci, pa ono što je nepotrebno odmah bacajte, a prljave sudove ređajte u mašinu. Na ovaj način posle ručka ostaju samo tanjiri i escajg, kao i više vremena za neke druge aktivnosti.

Pripremajte hranu na lakši način

Podloge za picu ponekad možete kupiti, ne morate uvek gubiti vreme na njihovo mešenje. Dodajte preko nešto od onoga što se našlo u frižiredu i imaćate brz obrok.
Dobro je uvek imati gotove soseve koji će vam olakšati kuvanje. 

Sigurni recepti su odlično rešenje. Kada nemate dovoljno vremena nemojte isprobavati nove.
Razno povrće koristite smrznuto, nema seckanja koje obično traje duže i od same pripreme obroka.

trikovi u kuhinji

Priuštite sebi da povremeno poručite hranu

Odredite dan kada ćete kuhinju posetiti samo da biste skuvali kafu i uživali u njoj. Poručite hranu i iskoristite dragoceno vreme za sebe. Naravno, treba imati mesto za koje pouzdano znate da će obrok pripremljen tamo biti ukusan kao iz vaše kuhinje.

Koristite mikrotalasnu

Ne zaboravite da ovaj uređaj može biti od velike pomoći pri odmrzavanju, podgrevanju pa čak i delimičnom kuvanju nekih namirnica. Poznato je da ona troši malo vremena za obradu namirnica, pa će vam biti od velike pomoći.

Budite praktični

Kada kuvate namirnice, razmislite o veličini na koju sečete komade. Secite ih sitnije, pa će i vreme njihovog kuvanja biti kraće. Na primer, kromir za pire  se mnogo brže kuva ako ga sitnije sečete.

Svaki sekund vremena koji uštedite u kuhinji, omogućiće vam da se posvetite sebi ili vama dragim ljudima. Primenite bar neki od ovih saveta i videćete da je to moguće. Ono što mnogi u šali kažu, to je da najviše vremena u kuhinji uštedite ukoliko neko drugi kuva za vas. Možete napraviti i takav porodični dogovor, sve je dozvoljeno. 

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Comments

0 comments

Sta Vi mislite?

0 points
Upvote Downvote

Citati o ljubavi

Najjači prirodni antibiotici