in

Najjači prirodni antibiotici

Antibiotici su lekoviti agensi koji su pravi čuvari zdravlja. U stanju su da poptpuno unište patogene mikroorganizme i da zaustave njihov razvoj bez narušavanja imuniteta domaćina. A koji su to najjači prirodni antibiotici, saznaćete u narednim redovima teksta.

#1 Beli i crni luk – najjači prirodni antibiotici

Zahvaljujući mineralima koji su izrazito važni za zdravlje te brojnim sumpornim komponentama (posebno alicinu), beli luk se može iskoristiti kao rešenje za mnoge zdravstvene tegobe. Njegove fitohemikalije zadužene su za jačanje imuniteta, a interesantno je da je medicina otkrila njegovo antibakterijsko delovanje tokom devetnaestog veka. U slučaju da vam smeta miris i aroma ovog prirdnog leka u apotekama možete potražiti alternative u obliku tableta, praha, ulja ili ekstrakta. Međutim, imajte na umu da će dejstvo belog luka biti najjače ukoliko ga konzumirate u sirovom obliku.

Crni luk sadrži flavonoide koje imaju snažno antibakterijsko dejstvo, stoga ima široku primenu u prirodnoj medicini, ali i pravljenju brojnih specijaliteta. Kako bi se pojačalo antibiotičko dejstvo i  efikasnost fitonutrijenata, preporuka  je da se takođe konzumira u sirovom obliku i to par minuta nakon sečenja.

#2 Med – neprikosnoven od Antike do danas

Iako se med koristi kao mast koja pomaže zarastanju rana i izvlačenju infekcija još od vremena antičkih filozofa, naučne studije su tek 2016. godine ukazale na lekovita svojstva ovog  antibiotika. Pored toga što ima zadivljujuće slatkast ukus, med je odličan preparat za lečenje hroničnih rana, opekotina i čireva, te uspešno inhibira oko 60 vrsti bakterija. Koristan je i za poboljšanje probave i obnavljanje crevne flore, a lekari preporučuju konzumaciju cvetnog pre šumskog. Antibiotička svojsta meda se obično pripisuju visokom sadržaju vodonik-peroksida, ali postoje i sorte koje pružaju otpor bakterijama iako imaju nisku stopu ovog jedinjenja. Jedna od takvih vrsti je manuka med.

Da li ste znali? Da bi se proizvelo oko 1 kilogram meda, pčele moraju da slete na cvet oko 100000 puta.

#3 Ehinaceja

Ehinaceja se već nekoliko stotina godina koristi kao preparat za lečenje rana i infekcija. Prednosti ove prelepe roze biljke prvenstveno su primetili Indijanci, a njena dejstva još uvek nisu u potpunosti istražena. Ono što se definitivno zna jeste da ekstrakt ehinaceje može da ubije mnoge vrste bakterija odgovorne za upalu grla i mnogih drugih bakterijskih infekcija. Najčešće se prodaje u bočici ili kutiji, a mahom je dostupna u svim apotekama i prodavnicama zdrave hrane.

#4 Đumbir 

Naučno istraživanje iz 2017. godine je dokazalo sposobnost đumbira da brani organizam od brojnih sojeva bakterija, stoga ga farmaceuti često predlažu kao rešenje protiv morskih bolesti, mučnine i stomačnih tegoba. Đumbir je efikasan i u prevenciji gripa i snižavanju nivoa šećera u krvi, a takođe ima i snažna protivupalna dejstva. Možete da ga koristite prilikom spremanja  jela, a za najkvalitetniji ukus preporučuje se kombinacija sa kurkumom i začinskim biljem. Pored toga, možete da kuvate i čajeve. Imajući u vidu da đumbir ima zaista jaku aromu, trebalo bi da vodite računa o količini koju konzumirate.

#5 Kanadski ljutić – najjači prirodni antibiotici

Goldensil, takođe poznat kao i kanadski ljutić, se obično koristi za lečenje ozbiljnijih respiratornih i digestivnih problema. Odličan je u borbi protiv kožnih infekcija, bakterijske dijareje i infekcija urinarnog trakta, a najčešće se uzima kroz čaj ili kapsule. Kupuje se u apotekama, a može se pronaći i u po nekoj prodavnici zdrave hrane. S obzirom da lek od kanadskog ljutića može izazvati određene smetnje, obavezno se konsultujte sa lekarom ili farmaceutom o primeni. Imajući u vidu da tablete sadrže alkaloid berberin koji nije preporučljiv za trudnice i dojilje, treba biti naročito oprezan.

#6 Origanovo ulje 

Nedavne studije su pokazale da je origanovo ulje efikasno u borbi protiv mnogih kliničkih sojeva bakterija. Najveće zasluge za to idu antigljivičnim i antibakterijskim jedinjenjima koje se nalaze u sastavu origana, odnosno karvakrolu i timolu. Za najbolje rezultate, ovo antibakterijsko esencijalno ulje treba kombinovati sa vodom ili kokosovim uljem. Pri mešanju treba biti naročito oprezan jer preporučena dnevna doza ne sme da prelazi dve kapi. Za dodatne informacije o upotrebi ovog antibiotika, posavetujte se sa odabranim lekarom.

Savremena medicina se u borbi protiv bakterija i mikroorganizama najčešće oslanja na hemijske agense, ali se rešenja mogu pronaći i u prirodi. Ovo je bila lista najjačih prirodnih antibiotika, a vaše mišljenje o tradicionalnim metodama lečenja možete ostaviti u sekciji za komentare. Do narednog teksta, ostanite zdravi.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Comments

0 comments

Sta Vi mislite?

0 points
Upvote Downvote

Trikovi u kuhinji koji vam mogu uštedeti vreme

Kako da imate lepo lice