in

Maske za lice, da ili ne

Maske za lice predstavljaju omiljen i veoma koristan proizvod za negu kože.  Provereno rešavaju specifične probleme, opuštaju mišiće lica i poboljšavaju ten. Međutim, postoje i one pripadnice nežnijeg pola koje smatraju da maske nisu delotvorne ili da čak stvaraju kontraefekat. Činjenica je da se nega lica ne završava u kozmetičkim salonima i ne bazira se samo na profesionalnim tretmanima. Tretmani mogu biti temelj vaše nege, ali neophodno je da kod kuće svakodnevno čistite, hidrirate i negujete kožu lica. 

Najčešći razlozi zbog kojih neki smatraju da maske nisu delotvorne su nanošenje neodgovarajućih maski, nedovoljno očišćeno lice pre nanošenja maske, kao i izostanak hidratacije kože nakon što skinete masku sa lica. 

Maske za lice uvek birajte prema tipu svoje kože

Kako postoje različiti tipovi kože lica, tako postoje i različite maske za lice, pa su neke pogodnije za suvu kožu, dok druge više odgovaraju osobama sa masnijom kožom. Bez obzira na to kojoj grupi pripadate, preporučuje se redovna upotreba 2-3 puta nedeljno. Za početak morate da znate koji je tip vaše kože i koji njen problem treba da rešite. Oslušnite potrebe svoje kože pre nego što se upustite u odabir maske. 

Obavezno očistite lice pre nanošenja maske

Pre nanošenja maske obavezno detaljno očistite lice. Maske za lice se uvek nanose na očišćenu i dobro posušenu kožu. Ukoliko ne očistite detaljno kožu pre nanošenja maske, velika verovatnoća je da ćete naneti na lice sloj bakterija, i prljavštine. Maska se nanosi na čistu i suvu kožu kako bi aktivni sastojci mogli neometano da prodru u dublje slojeve kože. Pazite na količinu koju nanosite, sloj ne sme da bude predebeo. Ne zaboravite da nanesete masku i na kožu vrata i dekoltea, koji su bitni isto koliko i lice. Zone na koje se maska ne nanosi su kapci, i predeo oko usana i nozdrva.

Pravilno skidanje maske sa lica 

Masku sa lica skinite tako što ćete najpre tapkati vlažnim sunđerom kako bi omekšala, a zatim je skidajte blagim pokretima od nosa ka spoljašnjem delu lica. Maske koje sadrže masnoću, skidaju se toplom vodom, za razliku od svih drugih maski koje se skidaju hladnom vodom. 

Nakon skidanja maske potrebno je da nanesete odgovarajuću kremu i da se ne izlažete suncu. 

Još jedna od čestih grešaka koje pravimo je i ta što maske nanosimo isključivo u toku dana.  Postoje specijalno formulisane noćne maske koje su predviđene da stoje na licu tokom cele noći. One su u formi kreme ili gela koji se utrljva u kožu pre spavanja.

Maske nisu rezervisane samo za specijalne prilike.  Od redovnog čišćenja i nanošenja maski na lice zavisi blistavost vašeg tena i očuvanje mladolikog izgleda. Većinu maski je poželjno nanositi jednom ili dva puta nedeljno, a hidrirajuće maske se mogu nanositi i češće. 

Nikada ne ostavljajte masku predugo da stoji na licu, posebno ukoliko imate kožu podložnu aknama. 

Prednost redovnog korišćenja maski za lice

Nasuprot sporadičnom mišljenju da maske za lice stvaraju kontraefekat, postoje i oni koji se slažu sa konstatacijom da pravilna nega podrazumeva redovne tretmane.

Maske za lice predstavljaju temelj nege. Da biste imali lep ten i nežno lice nije neophodno stalno posećivati kozmetičara. Važno je da kod kuće redovno čistite, hidrirate i negujete kožu lica kako bi efekti bili trajni. Nemojte tražiti izgovore kao što je nedostatak vremena i gubiti motivaciju da se posvetite sebi. Neka vam ključna motivacija bude to što ćete uvek delovati sveže, mladoliko i što ćete značajno odložiti pojavu bora. 

Maske za hidrataciju kože  potrebno je prilagoditi tipu kože, kako bi imale efekta i dale željeni rezultat. U suprotnom maska neće biti podjednako delotvorna na suvoj, masnoj ili mešovitoj koži. Pored toga što možete kupiti gotove maske, možete ih i same pripremiti od sastojaka koje imate u kući.

Maske za lice koje odgovaraju suvoj koži

Maske za hidrataciju suve kože  bazirane su na voću, kao što su breskva, kajsija, avokado ili banana. Banana je posebno pogodna za dubinsku hidrataciju. Suva koža je veoma osetljiva, mada dobro reaguje na maslinovo i kokosovo ulje. Maske koje u svom sastavu imaju jogurt ili med omekšavaju kožu lica pružajući joj sjajnu hidrataciju. 

Maske za lice koje odgovaraju masnoj koži

Maske za hidrataciju masne kože moraju biti pripremljene od dobro odabranih sastojaka, kako ne bi začepile pore lica i dovele do pojave akni i bubuljica. Belance, jagoda i med su samo neki od sastojaka koji su idealni za pripremu prirodnih hidratantnih maski za masnu kožu.  

Maske za lice koje odgovaraju mešovitoj koži

Mešoviti tip kože je možda i najzahtevniji kada su u pitanju maske za hidrataciju.  Dobra kombinacija za ovaj tip kože su jogurt i med. Cimet takođe može biti efikasan, jer podstiče cirkulaciju. Banana u kombinaciji sa bademovim uljem hidrira kožu čineći je odmornom i svežom.  

Nadamo se da smo u ovom tekstu uspeli da razbijemo predrasude, rešimo nedoumice i ukažemo na značaj korišćenja maski za lice. 

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Comments

0 comments

Sta Vi mislite?

0 points
Upvote Downvote

Fizička aktivnost je neophodna za zdravlje

Destinacije koje morate da posetite