in

Destinacije koje morate da posetite

Putovanja su odličan način da se upoznate sa drugačijom kulturom, novim ljudima, a neretko i sami sa sobom. Stoga, ukoliko ste planirali da u skorije vreme otputujete van granica naše zemlje, predlažemo najbolje destinacije koje morate da posetite. 

Piramide u Gizi

Istoričari procenjuju da je izgradnja piramida u Gizi počela nakon 2700. godine pre nove ere, tako da ovo maestralno i mistično umetničko delo postoji gotovo 5 milenijuma. Piramide su jedino „preživelo” svetsko čudo starog sveta, a sa izgradnjom se često povezuju mnoge fantastične priče. Zbog relativno brze izgradnje (oko 22 godine) i težine blokova (do nekoliko desetina tona) najčešće se govori o postojanju naprednije civilizacije, nepoznate tehnologije, upotrebi vanzemaljske sile i divovima, ali istraživači i dalje tragaju za odgovorima. Bilo kako bilo, ukoliko ste ljubitelj istorije i zanimaju vas mistična pitanja, definitivno treba da posetite ovu destinaciju.

Južno ostrvo Novog Zelanda

Bilo da se radi o poznatim avanturističkim destinacijama u ovoj oblasti, ranim planinskim avanturama i šarenim pešačkim rutama ili o mirnom i opuštajućem bekstvu od gradske vreve, Južno ostrvo Novog Zelanda ima ponešto za svakog putnika. Lokacija je udaljena na oko 3,5 sata vožnje trajektom od glavnog grada Velingtona na Severnom ostrvu. Okružuju ga Tihi okean na istoku i Tasmansko more na zapadu, a narodi Maora ga još nazivaju i Te Vaipounamu. Pored uživanja u raznovrsnim aromama vina, destinacija nudi brojna avanturistička iskustva poput planiranja, kampovanja ili istraživanja predela. Inače, Južno ostrvo je geografski veće od Severnog, ali je znatno manje naseljeno, tako da je priroda netaktnuta. Imajući na umu da je vlada zemlje ukinula granična ograničenja u julu 2022. godine, sada je savršeno vreme da isplanirate putovanje.

Maču Pikču – skriveni grad Inka

Ovaj misteriozni grad je okružen šumskom vegetacijom i nalazi se na oko 2.400 metara nadmorske visine. O istoriji Maču Pikčua se zna jako malo, a kada u obzir uzmemo da je veći period svog postojanja bio prava nepoznanica našoj civilizaciji, ovo je sasvim razumljivo. Zbog svoje mističnosti i neverovatnog arhitektonskog potencijala, grad je jedno od Sedam svetskih čuda novog sveta, te na godišnjem nivou izmami veliki broj turista. Ovo mesto je idealno za avanturiste i ljubitelje istorije.

Italija – gondole, fudbal, pica i Piza

Italija je jedna od najpopularnijih i najomiljenijih destinacija većine turista širom sveta. Od vožnje gondolama po prelepoj Veneciji, navijanja u gradskom derbiju della Madonnina između Intera i Milana, kao i obilaska neverovatnog Koloseuma u Rimu, boravak će vam pružiti neverovatno iskustvo i želju da što duže ostanete u ovoj zemlji. Pored ugodnosti koje će vam pružiti brojne kulturne, umetničke i zabavne manifestacije, imaćete priliku i da uživate u neverovatnoj kuhinji, predvođenoj ukusnom picom i pastom, kao i aromatičnim vinima domaće proizvodnje. Krivi toranj u Pizi još jedan je od simbola po kojima turisti prepoznaju popularnu „čizmu”, tako da ga takođe možete staviti na svoju listu destinacija za obilazak.

Ajfelov toranj u Parizu

Ajfelova kula je sagrađena kao eksponat za Svetsku izložbu povodom stogodišnjice Francuske buržoaske revolucije i važila je za najvišu građevinu sveta gotovo 40 godina. S godinama je postala simbol Francuske i Grada svetlosti, a danas je na godišnjem nivou poseti preko pet miliona turista. Ovo je jedna od najpopularnijih destinacija za ljubavne parove i često se dešava da mladići zaprose svoje devojke upravo ispred tornja, tako da ukoliko ste planirali putovanje sa partnerom – ovo može biti idealna opcija.

Da li ste znali? Prvobitni planovi imali su za cilj izgradnju u Barseloni, a ne u Parizu. Međutim,  arhitektonski ciljevi skupštine katalonske prestonice, ali i finansijski razlozi – jednostavno nisu dozvolili ostvarivanje projekta.

Barselona – grad arhitekture koji morate da posetite

Zbog neverovatne arhitekture i tlocrta grada (popularnih „kockica”) posmatranje grada kroz prozor aviona će pružiti nezaboravno iskustvo, a da čak niste ni obišli grad. Kada se uputite u obilazak, naići ćete na pregršt dela arhitekture, a Gaudijeva Sagrada Familija je zdanje koje jednostavno ne smete da propustite. Bazilika se gradi više od stotinu godina i interesantno je da izgradnja i dalje nije završena. Ova katoličke crkva ima ozbiljan uticaj na španski turizam i to već nekoliko decenija. Takođe ne propustite Park Gvelj, Kuću Batljo, Palatu katalonske muzike, ali i stadion fudbalskog kluba iz prestonice Katalonije. Kamp Nou je neverovatno zdanje i deo velikog broja turističkih tura i sigurni smo da će vam se dopasti čak i ako ne volite sport previše. 

Nadamo se da ste u prethodnim redovima našli inspiraciju i motivaciju za neka svoja naredna putovanja. Ovo su bile samo neke od najpopularnijih turističkih lokacija koje vredi posetiti, a vaša iskustva i omiljena putovanja možete da podelite sa nama u komentarima!

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Comments

0 comments

Sta Vi mislite?

0 points
Upvote Downvote

Maske za lice, da ili ne

Kako da eliminišete svakodnevni stres