in

Kako da imate lepo lice

San svake žene je negovano, čisto i lepo lice. Istina, ne postoji čarobni štapić koji će nam kožu učiniti glatkom i negovanom. Ali ako želite da imate lep ten i da što duže sačuvate svežinu i mladolikost lica postoje provereni saveti koji će vam pomoći u tome. 

Na tržištu postoje brojna sredstva za negu kože, ali da biste imali čistu i negovanu kožu nije neophodno izdvojiti ogromne svote novca i ne izlaziti iz salona lepote. Dermatolozi i estetičari preporučuju umivanje hladnom vodom, redovne masaže lica, spavanje na leđima kao i maske za hidrataciju kože.

Umivanje hladnom vodom 

Umivanje hladnom vodom vam možda nije baš najprijatnije, ali je veoma delotvorno. Osim što će vas hladna voda razbuditi, smanjićete natečenost posle spavanja i smirićete upalu. Topla voda dovodi do dehidratacije kože, može oslabiti spoljni sloj kože tako da se ne preporučuje za umivanje, ma koliko nam delovala prijatno u datom momentu. Hladna voda podstiče stezanje krvnih sudova, čime telo održava temperaturu. 

Pored toga, krv bolje struji i time prošišćava kožu. Podstiče stvaranje kolagena i elastina. Ovo je veoma važno, jer se starenjem ovaj proces usporava. Međutim, umivanjem hladnom vodom, koža lica uspeva da zadrži čvrstinu i elastičnost. Bolji protok krvi znači da je manja mogućnost da dođe do crvenila i upala. Ovo se odražava i na bolji izgled podočnjaka. Savet je da ujutru operete lice hladnom vodom, zatim očistite tonikom ili proizvodom koji koristite, a zatim ponovo poprskate hladnom vodom.

Obavezno radite masažu lica 

Masaža lica je  veoma popularan tretman lepote koji pomaže da vratimo tonus mišićima lica. Istovremeno usporava proces starenja kože i pomaže u vraćanju mladalačkog izgleda. Osim što je vrlo prijatna i opuštajuća, masaža lica takođe pomaže u otklanjanju mnogih tegoba. 

Određeni pokreti klasične masaže lica pomažu da se lice očisti od mitisera i ubrza cirkulacija. Takođe se podstiču refleksne zone, što ima pozitivan efekat na naše zdravlje. Na ovaj način se stimuliše kompletna muskulatura, kao  i nervi na licu.  Cilj masaže je blistav ten, koža se ujedno revitalizuje, opušta i usporavaju se znakovi starenja. 

Masaža lica povećava protok krvi. Povećan protok krvi u ćelije kože znači zdraviju kožu koja je manje sklona aknama i pigmentaciji. Masaža pomaže da definišete strukturu lica. Tokom masaže, koža se od nosa povlači prema jagodicama. To je vrsta vežbe koja licu, podizanjem jagodica, daje bolju formu i lepši izgled. Odličan je lek protiv glavobolje. Masaža lica se preporučuje u kozmetičke, ali i u medicinske svrhe.

Spavanje na leđima za lepo lice bez bora

Nakon izlaganja UV zracima, drugi najčešći uzrok nastanka bora je nabijanje lica u jastuk. Stalni pritisak na jednu stranu lica svake noći može da izazove trajne bore. Spavanje na stomaku ili na strani stvara stalan pritisak na lice.  Vremenom će taj pritisak uticati na stvaranje bora na strani lica na kojoj spavate. Iz tog razloga se preporučuje spavanje na leđima. 

Mnogima spavanje na leđima može da bude neprijatno. Međutim, ukoliko uspete da uvežbate kako brzo zaspati, uspećete da iskontrolišete telo i da se ne okrećete tokom sna. Takođe je neophodno voditi računa o čistoći jastučnice, jer one sakupljaju prljavštinu i masnoću sa lica i kose. Obavezno menjajte jastučnicu što češće. Pamučne jastučnice se gužvaju i podstiču stvaranje bora, dok satenske i svilene jastučnice  sprečavaju nastanak bora.

Maske za hidrataciju kože lica

Najbolji način da sprečite starenje lica i prevremeno stvaranje bora je da redovno hidrirate kožu lica. Zimi se koža isušuje od vetra, hladnog vazduha napolju i suvog vazduha u zagrejanim prostorijama. Tokom leta je isušuje izloženost suncu. Da biste sačuvali lice od nepovoljnih vremenskih uticaja, neophodno je što češće koristiti maske za hidrataciju kože lica. Maske za hidrataciju sa raznim sastojcima možete kupiti, ali ih možete i napraviti u skladu sa svojim tipom kože. Zabluda je da mastan tip kože ne zahteva hidrataciju. Istina, ovaj tip kože zahteva malo više strpljenja za razliku od drugih, jer je masna koža sklona pojavi akni i može biti problematična. Zbog toga je važno naći odgovarajuće proizvode.  Suva koža zahteva dosta hidratacije i posebnu negu. Ne zaboravite da je suva koža osetljivija od masne, koja ima sloj masnoće koji je štiti, čineći je jačom i debljom u poređenju sa suvom kožom lica. Kombinovana koža je specifična za negu jer ima delove na T-zoni koji su masni, dok je ostatak lica suv. 

I naravno, da biste imale lepo lice, osim svega navedenog neophodno je da imate lepu dušu. Verujte, zaista nije floskula „Ono što ti je unutra vidi ti se spolja.“

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Comments

0 comments

Sta Vi mislite?

0 points
Upvote Downvote

Najjači prirodni antibiotici

Zlatna pravila zdravlja