in

Acerola – voće sa najviše vitamina C

Lekovita priroda: Tropska višnja acerola ima čak 20 puta više vitamina C od neprskanog limuna i 65 puta od plodova pomorandže. Jača imunitet, leči hepatitis i druge bolesti jetre, infekcije, grip, stres

U zapadnoj Indiji, Barbadosu, Jamajci, Surinamu, Kubi i drugim zemljama Centralne i Južne Amerike, raste tropska višnja acerola (Malphighia glabra), koja je potpuno različita od naše domaće. Podseća na agrume, sa mesnatim delom podeljenim na kriške. Zreo plod, zavisno od vrste, može biti tamnocrven, svetlocrven ili narandžast. Hrskav je, pikantnog, gorko-slatkog ukusa, aroma je nalik trešnji i višnji. Plod je u prečniku manji od dva santimetra i sadrži nekoliko sitne semenke žute boje, koje nisu jestive.

najvise-vitamina-c

Biljka cveta gotovo cele godine, pa se na njenim granama u isto vreme mogu naći cvetovi i plodovi. Ovo voće ima najveću količinu vitamina C. U odnosu na limun čak 20 puta više, a u odnosu na pomorandžu 65 puta! U 100 grama ploda nalazi se neverovatnih 1.800 mg C vitamina. Zahvaljujući izuzetnom bogatstvu u flavonoidima, antocijanu i organskim kiselinama, organizam gotovo potpuno može da iskoristi vitamin C, a pojačana su i nutritivna svojstva.

Količina šećera je svedena na najmanju meru. Američki piloti i astronauti je najčešće koriste za pripremu svežeg soka bogatog vitaminima, koji jača organe za disanje i pomaže u stvaranju kolagena u koži. Iz acerole se dobija 95 odsto vitamina u tečnom obliku, a daljom preradom se tečnost pretvara u prašak i priprema koncentrat. Sušena ili kao sok, može da se nabavi u prodavnicama zdrave hrane.

Zbog dragocenih svojstava, koristi se za jačanje imuniteta. Delotvorna je u lečenju hepatitisa i drugih bolesti jetre, infekcija, prehlada, gripa, stresa, fizičkih i psihičkih napora. Ima veće količine provitamina A i vitamina B kompleksa, koji pomažu u uništavanju slobodnih radikala, a poznato je da oni dovode do obolenja oka, artritisa i nastanka karcinoma.

REGULIŠE ŠEĆER U KRVI, SPREČAVA RAST TUMORA

Medicinska istraživanja su potvrdila da acerola reguliše nivo šećera u krvi, smanjuje rast tumorskih ćelija i iz zdravih ćelija uklanja štetne radikale. Pomaže kod različitih virusnih infekcija, ubrzava i zaceljivanje rana.

Međutim, kod pojedinih osoba može da izazove i alergijske reakcije, pogotovo ako su osetljive na sastojak lateks. Zato, ukoliko ste skloni alergijama, pre konzumiranja ove voćke i njenih prerađevina trebalo bi da konsultujete lekara.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Comments

0 comments

Sta Vi mislite?

0 points
Upvote Downvote
snovi

Šta nam govore snovi koje sanjamo

Isplanirajte uspeh u 6 koraka